Čtyři vážná onemocnění, která se nejprve projevují jako neobvyklé kožní změny. Odborníci sestavili stručný seznam

Protože kůže je největším orgánem lidského těla, mohou změny na jejím povrchu signalizovat závažné vnitřní problémy. Ty by nikdy neměly být ignorovány. Zdravotní problémy, včetně těch vnitřních, se odrážejí v celkovém vzhledu. Pokud se vyskytne nějaký problém, kůže se bude snažit abnormalitu projevit různými způsoby. Proto je důležité kontaktovat lékaře, pokud si všimnete jakýchkoli změn, a ujistit se, že vám nehrozí žádná nebezpečná rizika.

Tvorba oblastí bez pigmentace a vyrážka

Přítomnost nepigmentovaných skvrn na kůži může naznačovat přítomnost onemocnění známého jako vitiligo. Vznik tohoto problému je způsoben především nedostatečností nadledvin a nečinností buněk zodpovědných za produkci pigmentu. V úvahu je třeba vzít také vyrážky způsobené alergiemi, infekcemi nebo virovými onemocněními. V každém případě je důležité vyhledat lékařskou radu, jak postupovat dále.

Otoky jako důsledek hypotyreózy

Nadměrné a pravidelné otoky jsou často důsledkem hypotyreózy, tj. nedostatku hormonů produkovaných štítnou žlázou. Pokud máte suchou kůži, vypadávají vám vlasy nebo nekontrolovaně přibýváte na váze, měli byste co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc. Stejně tak pokud se vám šupinatí kůže, často to svědčí o nedostatku vitamínů, hormonálních poruchách, alergiích nebo lupénce a je třeba se tím zabývat.

Pokračování na další straně