Z dětí, které od malička pomáhají s domácími pracemi vyrostou úspěšní a slušní lidé, tvrdí odborníci.

Plnění domácích prací bylo vždy považováno za rodičovskou povinnost, bez ohledu na to, jak unavení jsou po práci. Proto je důležité dětem vysvětlit, jak důležité je pomáhat. Jak se říká, co se v mládí naučíš, ve stáří jako bys našel.

Julie Lythcott-Haims, v jednom ze svých videí pro ted.com, zdůraznila, že pokud dítě odmítá umýt nádobí, někdo jiný to za něj udělá, čímž je osvobozen nejen od povinností, ale také od pochopení, že každý člen rodiny musí přispět k rodinnému životu. Podle ní mají děti, které od raného věku vykonávají domácí práce, lepší pracovní návyky a rychleji budují svou kariéru. Výzkumník na univerzitě v Mississippi provedl výzkum, který trval 25 let a zaměřil se na děti ve věku 3 až 4 let, které vykonávaly domácí práce. Výsledky ukázaly, že tato praxe měla pozitivní vliv na děti až do jejich 20. let.

Nicholas Long, ředitel Centra pro efektivní rodičovství v dětské nemocnici Arkansas, tvrdí, že moderní společnost od svých dětí stále méně vyžaduje a mnoho rodičů má touhu dělat pro své děti všechno. To vede k tomu, že děti neumějí zvládat běžné domácí úkoly jako vyprání prádla nebo vaření jídla. Děti, které se ale od útlého věku účastní domácích prací, mají podle výzkumu na univerzitě v Mississippi vyšší pracovní kázeň, rychleji budují svou kariéru a mají silnější pocit empatie v dospělosti.

Děti by neměly být otroky svých rodičů, ale jednou za čas pomoci s domácími pracemi nebo si umýt po sobě nádobí, jim může výrazně pomoci při budování svého vlastního života za pár let. Souhlasíte?