Dítě je zrcadlem rodiny: neexistují problémové děti, jen problémoví rodiče

Zde je několik příkladů problémových rodičů:

Velkorysý rodič

„Našim dětem nic nechybí,“ říkají. Pracují od rána do večera, aby zajistili svým dětem přístup k nejnovějším technologickým výdobytkům. Se svými dětmi dobře nekomunikují, nehrají si s nimi, místo toho jim kupují vše, co „potřebují“.

Ustaraní rodiče

Rodiče se neustále obávají. To platí zejména pro matky. Kromě běžných starostí je děsí, když se jejich dítě vrátí ze školy o pět minut později. Nevěří, že to jejich děti zvládnou samy bez jejich pomoci.

Unavení rodiče

„Teď nemám čas, jsem unavený, táta je unavený z náročné práce, nech mě být“ – s těmito slovy se setkává mnoho dětí. Takoví rodiče často ztrácejí chuť do života ještě dříve, než se jejich děti narodí. Není možné vychovávat normální dítě s depresí a napětím. Děti si budou myslet, že za to, že jsou jejich rodiče unavení, si mohou samy: „Bolí mě hlava. Už to nemůžu vydržet, nech mě být, já tě potrestám“.

Rodiče perfekcionisté

„Musíš být nejlepší!“ – říkají a očekávají od dítěte. Takoví rodiče mají minimálně dvě vyšší vzdělání, dítě chodí do nejlepší školky, učí se už dva cizí jazyky, odpoledne navštěvuje nespočet speciálních tříd. A nechápe, proč nikdy (za celý život) nemůže dosáhnout úrovně, kterou od něj rodiče očekávají.

Manipulativní rodiče

Jediným cílem takových rodičů v životě je formovat dítě podle vlastní vize. Neexistuje žádná individualita, je jim jedno, co má dítě rádo, jakou má oblíbenou barvu, jaké má oblíbené jídlo, důležité je jen to, že přikývne a beze slova udělá, co mu maminka nebo tatínek řekne. Jiná otázka je, jak se bude mít na světě, když už tam nebudou rodiče.