Duševní nemoci, jako jsou deprese a úzkost, mají mnohem větší smysl, než si myslíte, tvrdí Šaman

Lidé, kteří trpí depresí, úzkostí nebo jiným duševním onemocněním, často vyhledají odbornou pomoc. Snaží se zlepšit svou mysl a duševní stav pomocí léků a různých terapií. Ale co když se na duševní nemoci díváme špatně? Doktor Malidoma Patrice Somé, západoafrický šaman, má na duševní nemoci zcela odlišný pohled, který se nepodobá moderní společnosti. V Africe existuje nespočet kmenů, kultur a šamanů.

Na rozdíl od nás tito lidé žijí zcela odlišným životem, myslí a chovají se jinak. Především vidí věci zcela jinak než my, moderní lidé, kteří jsme obklopeni systémy, vyspělou technologií a odborníky na všechno. Jeden africký šaman se nedávno vyjádřil k největšímu problému, kterému dnes čelíme, k duševním nemocem. Podle doktora Somé je to omyl. Dr. Somé tvrdí, že to, co nazýváme depresí, bipolární poruchou, psychózou a schizofrenií, nejsou nemoci, ale nevyhnutelné kroky v transformaci našeho vědomí a lidského vývoje. Dr. Somé pochází z kmene Dagara, kde jakákoli porucha chování znamená „zrození léčitele“.

Je přesvědčen, že tato osoba byla vybrána jako prostředník, který nese poselství ostatním kmenům. To, co my považujeme za duševní nemoc, oni vnímají jako dobrou zprávu z jiného světa. Lidé dnes duševním nemocem nerozumějí. Když se doktor Somé poprvé setkal s tím, jak se s duševními nemocemi zachází ve zbytku světa mimo Afriku, byl doslova šokován. Uvědomil si, že lidé v psychiatrických léčebnách vykazují stejné příznaky, jaké pozoroval u lidí ve své vesnici. Místo psychologické očisty dostávali odpovídající dávky léků a opakované léčby.

Pokračování na další straně