Existuje život po smrti? Co říkají vědci?

Všichni dříve nebo později zemřeme. Jde o normální fyziologický proces, který je nevyhnutelný pro každého živého tvora. Od pradávna se však starověcí myslitelé ptali: existuje život na druhé straně černé obrazovky? Pak to byly jen nepodložené myšlenky, ale v 21. století věda pokročila tak daleko, že je nyní možné s 90% pravděpodobností odpovědět na věčnou otázku – existuje život po smrti?

Podle statistik zemře každý den na celém světě 150 000 lidí. 22 % těchto úmrtí je způsobeno nemocemi, zatímco zbývajících 78 % připadá na přirozené příčiny. Často se má za to, že jakmile se člověku zastaví srdce, přestane žít, ale to je naprosto mylné! I když se srdce, které se aktivuje 21. den života, nakonec zastaví, mozek zůstává aktivní.

Hlavní řídicí centrum lidského těla obsahuje asi 100 miliard smyslových buněk a je zásobováno kyslíkem. Když se zastaví srdce, automaticky přestanou pracovat plíce a po 30 sekundách začnou první neurony v mozku odumírat z nedostatku kyslíku. Když mozek definitivně přestane fungovat, mohou lékaři s jistotou říci, že člověk už není mezi námi. Co se stane potom?

Kanadským vědcům se podařilo změřit mozkovou aktivitu pacienta 10 minut po vypnutí přístrojů pro podporu života. Z lékařského hlediska a z hlediska toho, jak rychle mozková aktivita obvykle mizí, je to velmi dlouhá doba. Z pohledu člověka, kterému je po smrti přislíben věčný život, je to však jen zlomek sekundy. Z čistě vědeckého hlediska se však jedná o velmi zajímavý objev, zejména při úvahách o nových technologiích, které mohou člověka přivést zpět ze stavu klinické smrti.

Jaký je důvod tohoto desetiminutového průlomu? Lékaři z kanadské University of Western Ontario to vysvětlují ve zprávě zveřejněné v Canadian Journal of Neurological Sciences. V rámci studie vědci zkoumali záznamy elektroencefalogramu (EEG) čtyř pacientů. Pacient je považován za mrtvého, když elektrokardiogram (EKG) nevykazuje žádný srdeční tep, tj. když se na monitoru objeví známá plochá čára z filmu. Od tohoto okamžiku se tradičně považuje smrt za prokázanou.

Pokračování na další straně