Jablečný džem „V zimě ho budete milovat“ podle receptu mé babičky. Starý a osvědčený recept!

Příprava:

  1. Pro přípravu džemu potřebujete tvrdou odrůdu, aby si během vaření udržely tvar. Nejdříve nalijte 3 litry vody do velkého hrnce a přidejte jedlou sodu.
  1. Jablka nakrájené na podlouhlé kousky, střed s jadérky předem odstraňte. Jablka můžete nakrájet na kráječi – bude to rychlejší. Přeložte kousky do hrnce s roztokem sody. Nechte je tam na 30-60 minut (klidně i déle). Díky tomuto procesu si budou jablka během vaření lépe držet tvar.
  2. Co se týče sirupu, nalijte do dalšího hrnce čistou vodu (200 ml), přidejte citrónovou šťávu a cukr. Položte na oheň, přiveďte to k varu a nechte dusit 5 minut.
  1. Jablka přeceďte a přeložte do hrnce, ve kterém budete vařit džem. Zalijte je horkým sirupem, do poloviny zakryjte pokličkou a nechte působit 8 hodin (nejlépe přes noc).
  1. Jablka přiveďte k varu a bez míchání povařte 5 minut. Vypněte oheň. Nezakrývejte jejich pokličkou a nechte v tomto stavu 8 hodin.
  1. Vychlazený džem, dejte do sporák, přiveďte ho k varu a znovu povařte 5 minut na středním plameni. Dejte vychladnout a počkejte dalších 8 hodin. Když to uděláte potřetí, přeložte džem do sklenic na zavařování. Chcete-li získat tekutý džem, povařte ho pouze dvakrát. Dobrou chuť!

Domácí jablečný džem podle tohoto receptu je neuvěřitelně hustý a můžete si pochutnat i na kouscích ovoce.

Líbil se vám recept? Sdílejte ho se svými přáteli! Dobrou chuť!

Zdroj:otozh.com