JAK POZNAT PSYCHOPATICKÉ DÍTĚ: 7 nebezpečných signálů je viditelných již od tří let, zatímco rodiče si jich nevšímají

4.Porušení pravidel

Samozřejmě neexistuje člověk, který by v dětství neporušil pravidlo. Děti s psychopatickými sklony ale porušování pravidel vidí zcela jinak – baví je to. Když poruší pravidlo, naskočí jim adrenalin.

5.Lhaní bez výčitek


Pokud dítě lže, protože se bojí trestu, je důvod zcela pochopitelný. Pokud ale dítě lže jen proto, že chce, bez výčitek a s velmi přesvědčivým výrazem obličeje, je podle odborníků důvod k obavám. Možná s nimi není něco v pořádku, možná jen rádi lžou, možná až příliš fantazírují, ale až přistihnete dítě s psychopatickými sklony při lži, očekávejte velký záchvat vzteku nebo hysterický záchvat. Taková reakce je formou manipulace a výrazem rozhořčení, ale ne proto, že by věděli, že zhřešili, ale proto, že lež byla odhalena.

6.Šikana


Děti se stávají tyrany z různých důvodů – chtějí pozornost, napodobují své násilnické rodiče, své idoly… Důvodů je dost, ale ne každý malý tyran bude v budoucnu psychopat a maniak. To, co odlišuje budoucího psychopata od nezralého chování dítěte, je to, že nemají důvod někoho týrat, ale prostě si to užívají.

7.Necitlivost


Děti s psychopatickými sklony neprojevují strach tak snadno jako jejich vrstevníci a nepociťují stejnou míru stresu. Nemají ponětí, co je to soucit.

Psycholožka Heather Irvinová říká, že první rok života dítěte je rozhodující pro určení jeho budoucího duševního zdraví.

„Nikdo se ve středním věku nestane psychopatem. Pozornost je třeba věnovat dětskému chování a tomu, co se s těmito dětmi dělo bezprostředně po narození. Pokud například miminko prvních 6 měsíců hodně plakalo, a nikdo tomu nevěnoval pozornost, je třeba se zaměřit na to, co se s těmito dětmi stalo.“ mozek dítěte si pamatuje a dochází k závěru, že pocity nejsou důležité. Na základě tohoto konceptu se tvoří další mozkové struktury.

Psychologové také zjišťují zajímavý fakt – pokud dítě vyrůstalo v dobrém, klidném prostředí a po pátém roce života zažije nějakou formu násilí, je šance, že se v budoucnu stane psychopatem, mnohem nižší ve srovnání s dětmi, které zažily násilí nebo odmítnutí v prvním roce života, protože jejich vědomí se již vyvinulo.

To znamená, že rodiče kromě povinnosti pečovat o zdraví dítěte nesou odpovědnost i za pohled dítěte na svět.

Poznámka odborníka: V některých případech, pokud dítě vykazuje některé z těchto znaků, může to být také reakce na nevhodné jednání rodičů.
S ukončením špatného rodičovského chování mohou tyto znepokojivé reakce také zmizet.