Jak vypadaly svatební šaty našich matek a babiček? Co měly na sobě ve svůj velký den?

V 60. letech bylo v módě především výrazné líčení. Oční linky, oční stíny a nalepené řasy dominovaly celému obličeji. Všechny nevěsty připomínaly slavnou Brigitte Bardot a vzhled „panenky“ umocňoval odvážný závoj. Šaty byly pod kolena, dlouhé až na zem a vzadu volné. Byly také vyšívané, šněrované a zdobené korálky. Nevěsty se nebály používat odvážné mašle v účesech.

Osmdesátá léta se neřídila heslem „méně je někdy více“ a ani svatební šaty se tím neřídily. Bohatě vyšívané šaty, vypasované náhrdelníky, vycpaná ramena, odvážné líčení, husté vlasy a sestříhané třásně. Nutno říci, že nevěstám, které tyto outfity vidí, není co závidět. Například hromady látek a doplňků ve třicetistupňovém vedru rozhodně nebyly příjemné.

V posledních letech se do módy dostal minimalismus. Čisté linie, jednoduché účesy a decentní líčení. To vše dělá z nevěsty oduševnělého skřítka a nám se to líbí. Je přece krásné, když žena ve svůj velký den vypadá jako křehká princezna. V módě je samozřejmě stále vintage, a proto vídáme nevěsty v krátkých sukních, splývavých halenkách a jemných kloboučcích. Vše je dovoleno, nic není zakázáno a to je půvab dnešní doby.