Je to jedna z nejléčivějších rostlin na světě, ale my si to neuvědomujeme. Kdo ji má doma, ten má vyhráno

V minulosti nebylo pochyb o tom, že na každou nemoc existuje přírodní lék. S nástupem farmaceutického průmyslu se však lidé začali spoléhat na chemické síly. Naštěstí v posledních letech došlo k novému rozmachu přírodních léčiv a lidé se vracejí k silným přírodním prostředkům. Jednou z těchto silných bylin je šalvěj.

Latinský název šalvěje, Salvia officinalis, pochází ze slova salvare, což znamená zachraňovat nebo léčit. V hrobkách faraonů byla tato rostlina hlavní složkou antiseptických přípravků. Řecký lékař Dioskoridés používal rostlinu k léčbě mnoha onemocnění, včetně krvácení, horečky, močových kamenů a menstruačních nepravidelností. V době Karla Velikého byla šalvěj vysazována v každé zahradě a byla považována za nejléčivější bylinu.

Používala se k léčbě téměř všech neduhů, a získala tak status posvátné rostliny. Ve skutečnosti má šalvěj obrovský potenciál, protože obsahuje mnoho účinných látek, včetně silic, salviolu, kafru, tříslovin, hořkých látek, bílkovin, šťavelanu vápenatého, fosforečnanu, draselných solí a vápenatých solí. V současné době je vědecky prokázáno, že šalvěj čistí krev, urychluje odstraňování hlenu z dýchacích cest, působí na odstraňování hlenu ze žaludku a obnovuje ztrátu chuti k jídlu u nemocných lidí.

Bylo prokázáno, že šalvěj zmírňuje mnoho nemocí. Vědecké studie ukazují, že šalvěj lze použít k léčbě nebo zmírnění příznaků mnoha nemocí. Bylo například prokázáno, že je účinná proti obezitě, cukrovce, depresi, demenci, lupusu, autismu, srdečním chorobám a rakovině. Šalvěj nejenže zmírňuje záněty na kůži, ale léčí také záněty ve střevech, žaludku, játrech, žlučníku a močových cestách.

  • Při cukrovce se doporučuje směs stejných dílů šalvěje a řebříčku. 
  • Šalvějový čaj je výborné kloktadlo při zánětu krku a hltanu, včetně zánětu mandlí a sliznic v dutině ústní. 
  • Šalvěj se používá při různých projevech metabolických onemocnění, při léčbě revmatismu a dny a v neposlední řadě na celou řadu nervových poruch, které tato onemocnění doprovázejí. 
  • Šalvějový čaj je velmi důležitý pro kojící matky, protože zvýšená konzumace čaje při odstavování dětí od mateřského mléka snižuje jeho tvorbu. 
  • V některých případech může šalvěj eliminovat i riziko potratu.
  • Pravidelné pití šalvějového čaje posiluje celý organismus a snižuje riziko mrtvice. 
  • Je to jediná léčivá rostlina, která spolu s levandulí pomáhá při nočním pocení.
  • Pozitivně působí při křečích, onemocněních míchy, onemocnění žláz, ale i při třesu končetin. 
  • Šalvějový čaj výborně působí na nemocná játra, odstraňuje plynatost a všechny další neduhy spojené s poškozenými játry. 

Pokračování na další straně