Medovník bez válení plátů těsta : Tento dezert je tak výborný, že zastíní i složité zákusky a dorty!

Na mírném ohni nebo ve vodní lázni rozehřejte med a přidejte do něj lžičku jedlé sody. Za stálého míchání pár minut zahřívejte, dokud med nezíská karamelovou barvu. Do medu pak přidejte máslo a dále míchejte, dokud se máslo nerozpustí. V tu chvíli odstavte z ohně a nechte zchladnout.

Do misky vyklepněte tři vajíčka a elektrickým šlehačem vysokou rychlostí šlehejte, přičemž po lžících přidávejte k vajíčku cukr. Šlehejte, dokud nezískáte světlou vajíčkovou pěnu. Když med s máslem zchladne, přilijte ho k vajíčku a důkladně promíchejte. Pak po částech ke směsi prosévejte přes sítko mouku a zadělejte řidší těsto. To pak rozdělte na dvě stejné poloviny.

Rozehřejte si troubu na 160 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem. Jednu polovinu připraveného těsta vlijte na plech a stěrkou ho uhlaďte do roviny. Plát by neměl být nijak moc silný. Pak jej vložte do trouby a pečte 6 až 8 minut. Totéž pak udělejte i s druhou polovinou těsta.

Když oba upečené pláty těsta vychladnou, položte je na sebe a odkrojte okraje tak, abyste získali rovný obdélník. Dokud jsou pláty na sobě, rozkrájejte je na čtvrtiny. Odřezané okraje těsta vhoďte do misky a mixérem je rozdrťte na drobky.

Připravte krém tak, že smícháte zakysanou smetanu se lžící moučkového cukru (případně můžete smetanu nechat přírodní, to necháme na vaší chuti) a tímto krémem pomažte všechny pláty, které navrstvěte na sebe, přičemž první a poslední vrstvu tvoří těsto. Zbylým krémem pak pomažte celý povrch dortu včetně bočnic a zasypejte je rozemletými drobky.

Takto připravený dort vložte na několik hodin do lednice vychladit.

Dobrou chuť!

Zdroj:Varimedobroty