Mohou se mrtví pomstít? Zde je to, co o tom říká exorcista

Problematika zesnulých navštěvujících naše sny či zážitky je tématem, které po staletí přitahuje a vzbuzuje zvědavost. Je možné, že se mrtví mohou vrátit, aby se rozloučili, dali pocítit svou přítomnost nebo dokonce vyjádřili pomstychtivost? Pohled na tento fenomén prizmatem víry, psychologie a spirituality může tento fascinující fenomén osvětlit.

Pomstychtivý mrtvý – je to možné?

Podle církevního učení, jak říká Fr. Jaceku Fijałkowském, lidská duše je nesmrtelná a fyzickou smrtí naše existence nekončí. Náboženské přesvědčení často hovoří o možnosti kontaktu s dušemi zesnulých, které se mohou objevit s prosbou o modlitby nebo pomoc při dosažení věčného míru. Ale mohou být mrtví pomstychtiví?

Jak zdůrazňuje Fr Fijałkowského, je důležité odlišit kontakt s dušemi zemřelých od interakce se zlými duchy. V křesťanství se věří, že mrtví, kteří jsou pod Boží ochranou, mají sklon konat dobro. Zlá pomstychtivost je zase obvykle připisována ďáblovi, který využívá pocitů viny a neodpuštění lidí.

Po vyjádření Fr. Fijałkowského, zdá se, že v křesťanské doktríně mrtví, pokud vůbec zasahují do života živých, nedělají to z pomstychtivosti. Místo toho mohou hledat odpuštění nebo pomoc na své duchovní cestě. Předpokládá se, že modlitba a odpuštění jsou zásadní pro pokoj živých i mrtvých .

„Pokud se někdo mstí, je to ďábel,“ zdůrazňuje kněz.

Pokračování na další straně