Moje babička vždycky používala jedlou sodu na přípravu masa a maso pak chutnalo ještě lépe. Takovou chuť jste ještě nezažili!

Jedlá soda je skvělý pomocník při přípravě plátků žebírek nebo pečeného masa. Je to rychlé a nenáročné, což ji dělá ideální pro přípravu masa na grilování nebo večeři. Na pět kilo masa stačí použít tři lžíce jedlé sody. Nechte maso odpočívat s jedlou sodou v chladničce po dobu 3-5 hodin, nebo dokonce přes noc, aby se dobře proleželo. Před grilováním nezapomeňte maso dobře opláchnout, aby se odstranila jedlá soda.

Pokud se rozhodnete raději pro mokrý nálev s jedlou sodou, určitě tím nic nezkazíte. Je to dokonce ještě úspornější časově a poskytne stejnou výslednou kvalitu. Klíčové je rozpuštění jedlé sody ve vodě. V půlce šálku vody rozpusťte jednu lžičku jedlé sody. Tento nálev můžete použít pro přibližně čtvrt kilogramu masa. Mějte maso v nálevu namočené zhruba patnáct minut. Poté, stejně jako u suchého nálevu, opláchněte přebytečnou jedlou sodu a můžete začít s hostinou.

Tento proces umožňuje jedlé sodě neutralizovat kyselinu na povrchu masa, což má za následek méně tuhé, řádně propečené a křupavé maso. U některých druhů masa může trvat déle, než nasají potřebné množství jedlé sody a správně zkřehnou. Proto můžete maso v nálevu nechat déle, aniž byste tím něco zkazili. S časem získáte zkušenosti a najdete si svůj vlastní způsob úpravy masa, který vám bude vyhovovat.