Možná ho máte doma a o tomto účinku jste vůbec nevěděli. Vepřové sádlo je zázračný lék na zanícené průdušky a dusivý kašel!

Jak ji vyrobit?

Potřebujeme 250 g vepřového sádla a dvě plné hrsti kvítků šeříku (můžeme přidat i levanduli, či jiné léčivé bylinky). Mast rozpustíme na plameni, přidáme šeřík a vše přivedeme do varu. Pak odstavíme, nádobu přikryjeme a odložíme na chladné místo na 24 hodin. Na další další den směs zahřejeme a prolisujeme přes plátno.

Mast se dá kromě vepřového sádla připravit iz kosmetické vazelíny. Případně zkuste výborný léčivý olej, který se také připravuje zcela na studeno.

Květ šeříku je nejvhodnější využít tehdy, Kd je už rozkvetlý na ¾, tyto květiny třeba posbírat a usušit na vzdušném místě. Před použitím je třeba usušené květiny rozdrobíme.

Jak mast používat?
Nejdříve mast zahrejme a dáme na plenu a můžeme pokapat trochou Aply a přiložíme na průdušky. Na to ještě dáme ručník (abychom nezamastili ložní prádlo) a necháme pomôsobiť. Je to neskutečná úleva. Můžete nechat působit i během noci.

Měsíčková mast starých matek na bolavé priedušky- toto v lékárně nekoupíte

Jak ji vyrobit?

Vepřové sádlo dáme na plamen a necháme rozpustit, když začne mast perlit vmícháme květiny – platí poměr na 500 g sádla, 1 hrst bylin. Celé spolu necháme na plameni ještě asi 5 minut, pak necháme na 24 hodin odstát. Tento postup – převržení a odstavení opakujeme 3x. Potom propasírujeme přes gázu a máme hotovou mast, kterou skladujeme v čistých nádobkách v chladu.

Zdroj:Dobrenoviny.sk