Může přijetí nového jména změnit váš osud? Podle této tradice může nové jméno přinést romantické a intelektuální výhody

Změna jména může tento pocit poskytnout… Spolu s pocitem uvolnění z úzkosti může tento krok vést k sebevědomějšímu chování, které následně může vést k pozitivnímu vývoji,“ říká.

Rodina Laury Yip věří, že se mladá žena stala vyrovnanější poté, co si před pěti lety změnila jméno. „Celá rodina se zabývá feng-šuej a strýc mi řekl, že změna jména mi usnadní vdávání,“ vzpomíná. Nové jméno jí prý přináší štěstí v mezilidských vztazích. Celý proces nebyl levný a stál asi 15 000 hongkongských dolarů (asi 41 230 korun), včetně poplatku 500 dolarů za úřední registraci změny jména.

Věří však, že to stálo za to. „Když jsem byla mladší, moc jsem se o to nestarala a máma i strýc říkají, že jsem se po změně jména stala skromnější a ženštější,“ říká hrdě. Její základní dovednosti zůstaly stejné. Změna jména v době nejistoty je oblíbená i v jiných částech východní Asie, kde se udržují čínské tradice. Například v Jižní Koreji si v roce 2016, kdy byla vysoká nezaměstnanost, chtělo změnit jméno asi 150 000 lidí. Mac Lin Lin, známý hongkongský mistr feng-šuej, říká, že poptávka po jeho radách ohledně změny jmen je v posledních letech vysoká: „Asi 60-70 procent dospělých, kteří se s ním radí, se chce zbavit smůly“.

Říká, že po velké životní změně, jako je například ztráta zaměstnání, může nové jméno „dodat člověku novou auru“. Paní Macková však varuje, že lidé, kteří si změní jméno, aby upravili své obecné osobnostní rysy, nedosáhnou kýženého efektu. „Změna jména,“ vysvětluje, „může pomoci přesměrovat štěstí, ale nemá vliv na základní schopnosti člověka. Samotná jména nestačí. Z nového zaměstnání odešel v polovině listopadu po měsíci a půl. Nyní se soustředí na studium. Profesor Chan z Národní univerzity v Singapuru radí uchazečům o zaměstnání, aby se při zlepšování svých vyhlídek příliš nespoléhali na změnu jména. Připomíná jim: „Změna jména je v pořádku, ale musíte si uvědomit, že musíte tvrdě pracovat, abyste si polepšili.“