Nejchutnější cuketový kaviár na zimu. Budete si olizovat prsty

Kaviár z cukety: proces vaření

Jarní cibulku nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Nalijte 100 ml slunečnicového oleje do pánve se silným dnem. Rozehřejte olej, přidejte mrkev a cibuli a za občasného míchání opékejte zeleninu na středním plameni 7 minut.

Cuketu nakrájíme na malé kostičky, poté zvážíme, potřebujeme 2 kg, přendáme na pánev. Přidejte 150 ml vody a vařte na mírném ohni 40 minut.

Poté přidáme nadrobno nakrájený česnek, sůl, cukr, mletý černý pepř, rajčatový protlak, dobře promícháme a dusíme dalších 15 minut. Poté pánev sundejte z plotny, nechte ji trochu vychladnout.

Zeleninu rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Trvá mi to 3-4 minuty, jelikož objem je velký.

Zbývá přidat 9% octa do cuketového kaviáru, promíchat, přivést k varu. Pokud cuketový kaviár na zimu srolujeme, je určitě potřeba ocet. Horký kaviár okamžitě přeneste do sterilizovaných sklenic a zakryjte víčky.

Sklenice sterilizuji v troubě: Sklenice vložím do studené trouby, pokud jsou mokré, tak hrdlem dolů, poté zapnu a nastavím teplotu na 150 stupňů, když se trouba zahřeje, držím 10 minut, to stačí. Víčka vařte 5 minut.