Odborník na výživu zveřejnil tabulku, zde je návod, jak zkontrolovat, zda jste tlustí: Máme přesnou tabulku pro každou výšku, cokoliv nad tato čísla je příliš

18–25 let: 61 kg

Dívky po dvacítce mají dobrý metabolismus, ale pravidelné cvičení třikrát až čtyřikrát týdně není špatný nápad. Ideální je aerobní cvičení, aerobik, jízda na kole, rychlá chůze a plavání. Podle výživové poradkyně Blanky Mirkovičové je správná váha pro štíhlou postavu v této věkové skupině 55 kg, pro středně stavěnou postavu 61 kg a pro velkou postavu 67 kg. Tuto ideální hmotnost lze udržet zvýšeným příjmem ryb, masa, nízkotučných mléčných výrobků, celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny. Ti, kteří mají chuť na sladké, mohou jíst čokoládu.

25–40 let: 62,5 kg

Ženy po třicítce mají pocit, že se jejich metabolismus postupně zpomaluje a jejich váha se zvyšuje o něco rychleji, ale stále snadno klesá. Správná váha pro štíhlou ženu v této věkové skupině je, když váha ukazuje 56,5 kg, 62,5 kg pro střední a samozřejmě 68,5 kg pro velkou. Pro udržení této hranice je třeba provést změny ve stravování, ale jídlo by mělo být umírněné a příjem vysoce kalorických potravin, tučných mléčných výrobků a sladkých jídel by se měl mírně snížit. Nezbytný je pohyb, třikrát týdně plavání a svižná chůze, stejně jako mírná jízda na kole.

40–50 let: 64 kg

Ženy by měly zejména po 45. roce věku, výrazně snížit příjem tučného masa a mléčných výrobků. Hmotnost se zvyšuje ze dne na den a je mnohem obtížnější ji shodit než ve věku 30 let. Proto se po 40. roce věku metabolismus zpomaluje a je třeba věnovat dietě pozornost. Ideální je jíst hodně libového masa, ryb, odtučněných mléčných výrobků, čerstvého ovoce a zeleniny a co nejméně chleba, těstovin, brambor a rýže. Štíhlá žena v tomto věku by měla vážit 58 kg, žena střední postavy 64 kg a velká žena 70 kg. Tuto hmotnost může pomoci udržet jóga a plavání dvakrát až třikrát týdně.

50–60 let: 66 kg

Po padesátém roce věku již většina žen vstoupila do menopauzy. Hormony a metabolismus se výrazně snížily, takže potřebují o 350-500 kalorií denně méně, aby si udržely dřívější obrysy. Doporučuje se jim jíst každý den čtyři až pět malých jídel, omezit příjem masa a ryb a denně jíst červené maso a zelené ryby. Lehké mléčné výrobky a chléb, těstoviny, rýži a brambory by měli jíst pouze dvakrát až třikrát týdně, nejlépe se strouhankou. Během dne by se mělo jíst malé množství ovoce a zeleniny, nejlépe salátů. Koláče a čokoládu jezte jen při zvláštních příležitostech. Měly by také každý den chodit na procházky, plavat, cvičit jógu nebo cvičení přiměřené věku, aby si udržely ideální hmotnost 60 kg u štíhlých žen, 66 kg u žen střední výšky a 72 kg u velkých žen.

*vše se týká žen s průměrnou výškou 170 cm

S přibývajícím věkem dochází k úbytku svalové hmoty, zpomaluje se metabolismus, a proto by se měl příjem kalorií s věkem snižovat.

KOLIK KILOGRAMŮ BY MĚLA PRŮMĚRNÁ ŽENA VÁŽIT?

Žena s průměrnou výškou 170 cm:

pod 53,5 kg – nedostatečná hmotnost

od 53,5 do 72 kg – normální váha

ze 72 kg na 86,5 – zvýšená hmotnost

nad 86,5 kg – nadváha