Proslulé bublinkové brambory podle mé babičky, lepší než hranolky: Udělejte při pečení tuto fintu a nafouknou se jako balón!

Postup přípravy

  1. Brambory neloupeme, jen omyjeme a překrojíme na poloviny
  2. Každou rozřezanou stranu posypeme solí a potom ploché strany brambor třeme o sebe, dokud se nevytvoří pěna. Na plech vyložený papírem jejich klademe plochou (seříznutou) stranou nahoru. Díky soli se během pečení vrstva brambor nafoukne jako bublina. Soli a nemusíte bát, brambory její snesou hodně. Mně se ještě nestalo, že bych je přesolila.
  3. Brambory pečeme při teplotě 180 stupňů asi 50 minut a pak 20 minut necháme dojít. Před podáváním potřeme rozpuštěným máslem.
  4. Ještě rychlejší verze
  5. Moje poslední úprava – bez tření.
  6. Brambory omyjeme, rozkrojíme a uložíme na plech naraženou částí nahoru. Potom posypeme solí z mlýnku (solí nešetříme). Vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 200 stupňů 25 až 35 minut. Když se sůl rozpustí a brambory získají na vrchu zlatavý nádech, nechte v troubě ještě 5 minut a potom vypněte (každá trouba peče jinak a proto to podle tohoto znaku vždy poznáte). Potřeme rozpuštěným máslem a posypeme sušenými bylinkami.

Zdroj:Irecept