RŮŽOVÁ MARMELÁDA: Toto je nejchutnější marmeláda, kterou dělám každý rok

Příprava:

Nasbírejte okvětní lístky růží. Nebojte se, všechny růže mají jedlé květy. Růže s výraznou vůní, jako je například růže stolistá, jsou vhodné na marmeládu. Tyto keřové růže mají mnoho květů, různé barvy a silnou vůni. Sbírat lze také růže šáchorovité, růže šípkové a voňavé světlé květy. Pro zkrášlení světlé růžové marmelády přidejte jahody, tmavé třešně nebo borůvky.

Asi 2 litry růžových okvětních lístků zalijte 0,5 litru vody (naplňte dvoulitrovou nádobu a okvětní lístky nedrťte, nechte je nadýchané). Čím více okvětních lístků a méně vody, tím bude džem voňavější. Lístky povařte 3 minuty a odložte do druhého dne. Druhý den přidejte dva celé citrony nakrájené na kousky a vařte 20 minut. Poté dobře přeceďte přes síto a přidejte 300 g cukru a práškový pektin nebo želírovací prostředek. Přiveďte k varu a vařte 8 minut, před koncem vaření přidejte 1 lžičku kyseliny citronové.

Pro přípravu džemu se světlými růžemi přidejte do vody, ve které se růže vařily, nakrájené jahody. Přiveďte k varu a po 5 minutách přidejte pektin a postupujte jako výše.

Pokud máte odvahu vyzkoušet džem po bulharsku, nakrájejte okvětní lístky na malé kousky, přidejte vodu, tři minuty povařte a nechte stát do druhého dne. Druhý den proveďte stejný postup jako předtím, ale lístky neodstraňujte, ale ponechte je v džemu. Výsledný džem je velmi hustý a má intenzivní růžovou chuť a vůni. Listy jsou trochu tvrdé, ale během zrání měknou.

Před vařením nalijte část džemu na studený talíř. Pokud je dostatečně hustý, naplňte ho do čistých sklenic. Sklenice postavte na 10 minut dnem vzhůru. Nemusejí se pak zavařovat, nekazí se.