Stále více dospělých žije s rodiči, mnozí se ani z mama hotelu nechtějí vystěhovat

Celkem půl milionu lidí starších 55 let stále žije se svými dospělými dětmi, o 50 tisíc více než před dvěma lety . Některé děti se z domova nikdy neodstěhovaly, jiné se v jednu chvíli odstěhovaly, ale vrátily se do domu svých rodičů jako bumerang.

Třetina mladých lidí ve věku 30 let a více stále žije s rodiči. V mnoha případech na svých rodičích fakticky parazitují. Většinou na životní náklady nepřispívají vůbec nebo jen velmi málo.

Za rozšířením tohoto společenského jevu pravděpodobně stojí řada faktorů, jako jsou rostoucí životní náklady a liberální postoje, a v některých případech se rodiče nechtějí vzdát svých dětí, ale těžko říci, který případ to je. Odhaduje se, že více než 60 % rodičů si nepřeje, aby se jejich děti stěhovaly.

Příběh paní Martiny to ilustruje. Její syn si původně výrazně prodloužil studium na univerzitě a místo pěti let studoval osm let. Po nástupu do zaměstnání zůstal s rodinou. Neúčastnil se domácích prací a každý den vyžadoval teplou večeři. Rodiče mu nikdy přímo neřekli, že by se měl nyní osamostatnit, ale čekali, až to navrhne on.

Pokračování na další straně