Tak poznáte sladký meloun. Nejmenšího detailu si všimnete již v obchodě

Přestože meloun není ovoce, je v Česku velmi oblíbený, zejména v letní sezóně. V horkém počasí je snadno seženete. Jak si ale vybrat ty nejsladší a nejšťavnatější melouny?

Díky své osvěžující a sladké chuti je vynikající alternativou k tučným dezertům. Meloun je skvělou letní svačinkou, přísadou do koktejlů a nápojů a výborným doplňkem salátů. Melouny jsou nyní k dostání po celý rok, ale jejich chuť je pravděpodobně na vrcholu, když je jejich sezóna od poloviny června do konce srpna. Jak v obchodech a stáncích rozpoznat ty nejsladší a nejzralejší melouny? Podívejte se na našeho mini průvodce.

Šťavnatý a sladký meloun. Tak ho poznáš

Jedním z nejzřetelnějších znaků sladkého a dokonalého melounu je jemná skvrna na slupce plodu. Čím větší je a čím špinavější je její barva, tím je sladší a zralejší. Je také dobré vědět, že kulaté melouny jsou sladší, zatímco vodorovné melouny jsou šťavnaté a méně chutné. Doporučuje se také nedotýkat se melounu se zeleným ocáskem, protože mohl být utržen předčasně. Naopak meloun se suchým ocáskem může být plně zralý meloun.

Dalším faktorem je velikost plodu. Střední a velké melouny jsou obvykle zralé, zatímco menší mohou být nezralé. Před nákupem se vyplatí plody utrhnout. Sladké zralé plody vydávají při trhání dunění. Hnědé pletivo na slupce je také známkou sladkého a šťavnatého melounu. Slupka by měla mít tmavě zelenou barvu. Takto zbarvená vrchní vrstva melounu znamená, že máte co do činění se zralým a šťavnatým plodem.

Pokračování na další straně