Toto by měla v létě znát každá žena po 40-tce: Tyto listy máte na zahradě zcela zdarma, ale jejich účinky jsou ohromné ​​- jen zalijte vodou!

Jetel by měli znát hlavně ženy po 40-tce

  • Obsahuje látky známé jako isoflavony, které působí jako hormon estrogen v těle . Používá se k léčbě návalů horka a dalších příznaků menopauzy .
  • Působí blahodárně při bolesti prsů způsobného hormonálními změnami v období menopauzy.
  • Upravuje nepravidelnou menstruaci .
  • Prevence rakoviny prsu .
  • Udržuje pleť pevnou, bez vrásek, vyživenou a mladistvou .
  • Poskytuje úlevu při při dně a revmatismu .
  • Výborná, jak detox – zbavuje tělo toxinů
  • Pomáhá při průjmu a trávicích obtížích.

Jak jetelem využít?

čaj

Nejjednodušší možností je příprava čaje . 2 lžičky sušených kvítků jednoduše zalijeme 250 ml horké vody a necháme 5 až 10 minut louhovat. Scedíme a vypijeme. Čaj se pije 3x denně, přičemž se vždy připravuje čerstvý.

obklad

2 lžíce kvítků zalijte 300 ml vroucí vody a necháme 20 minut louhovat. Přecedíme a  formou obkladu přikládáme na rány nebo rány odvarem jednoduše promývat.

jetelová tinktura

Natlačte květiny do malé nádoby ze skla. Zalijte bílým alkoholem (40%) a nádobu uzavřete. Zavřete nádobu a nechte na teplém a tmavém místě po dobu tří týdnů. Jemně protřepávejte každý druhý den, aby se aktivní složky lépe rozpustili. Hotovou tinkturu sceďte a naplňte do nádoby z tmavého skla.

Jetelová tinktura se využívá na vnější i vnitřní použití. Zvenku ve formě obkladů při dně, revmatismu a kožních problémů. Vnitřní použití (1 lžička před spaním) se doporučuje ke zmírnění problémů při menopauze, při průjmu a na očištění organismu.

Léčivý olej z jetele

Nasbírejte fialové květiny jetele a nechte je ve stínu na několik hodin, aby malé broučci z hlávek mohli vylézt. Potom nasypte do sklenice a nalijte na ně olej (ideálně panenský) tak, aby byly pokryty všechny části rostlinky.
Vložte skleničku do vodní lázně a jemně zahřívejte. Účinné složky se se začnou nejlépe uvolňovat při teplotě přibližně 40 ° C. Nechte ve vodní lázni asi 90 minut. Potom odstraňte z tepla a nechte odpočívat ještě dva až tři dny při pokojové teplotě. Květiny protlačte přes filtr nebo gázu a naplňte olej do tmavých skleněných lahví.

Ženy, poznejte její sílu a skutečně nebudete litovat!

Kontryhel je léčivá bylina, která roste v čistém prostředí – na okraji lesů, na loukách, mýtinách, či na výše položených kopcích. Dorůstá do výšky kolem 25 centimetrů a najít ji skutečně není problém.

Zázrak zvaný kontryhel

Znát by ji měla každá žena!

Kontryhel je doslova zázrakem pro zdraví ženy, toto všechno dokáže:

– upravuje menstruační cyklus a léčí poruchy menstruace,

– zlepšuje plodnost u žen a mužů, odstraňuje menstruační křeče, silné krvácení a vaginální výtoky,

– pročišťuje rodidla, podporuje funkci vaječníků, dělohy,

– při menopauze zmírňuje či dokonce odstraňuje většinu negativních symptomů spojených s hormonálními změnami,

– pečuje o zdraví ženských pohlavních orgánů , prevence rakoviny dělohy,

– chrání srdce a cévy ,

– napomáhá regeneraci po porodu – posiluje ochablé vazivo dělohy,

– pomáhá při chudokrevnosti ,

– odstraňuje svalovou slabost ,

– močopudné účinky , odvodňuje, pročišťuje močové cesty, ledviny, podporuje a  pročišťuje játra,

– podporuje hojení pokožky, poranění, popálenin, kožních chorob ,

– dezinfikuje rány

– normalizuje tlak , během menopauzy odstraňuje návaly, zlepšuje celkovou pohodu,

– zlepšuje kvalitu spánku, zklidňuje nervový systém.

sběr

Z kontryhele sklízíme květy, stonky a i listy . Květ s natí sbíráme od jara až do léta (od května do srpna během jejího květu), listy můžete sbírat od srpna do září. Kontryhel se dá výborně využít v čerstvém i sušeném stavu.

Jak ji užívat?

Připravte si léčivý čaj z kontryhele

potřebujeme: 

1 lžičku sušené kontryhele

400 ml vody

postup:

Kontryhel zalijeme vařící vodou a necháme louhovat 20 minut. Potom teplý čaj pijeme 2x denně po 2 – 2,5 deci před jídlem snídaní a večeří. Takovou kúru lze užívat 1 – 3 měsíce, dokud se nezlepší vaše problémy. Tento kontryhelový čaj pomáhá při nepravidelné menstruaci, bolestivé či silnou krvácení, při problémech s početím, během menopauzy, při poruchách spánku, zavodnění organismu nebo při špatném vyprazdňování.

Zdroj.dobrenoviny.sk