Toto je důvod, proč nevysazovat túje: V minulosti byly považovány za magnet na smůlu a pro klíšťata představují ideální prostředí

Proč se vyvarovat tújí na zahradě

Ani význam těchto stromů není příliš příznivý. Dříve se věřilo, že jejich přítomnost na zahradě přináší do rodiny utrpení a smutek. Proto byly tyto rostliny nejčastěji sázeny na hřbitovech. Později se však od této pověry upustilo a lidé začali túje často používat k ozdobení svých zahrad. Přesto se ale přesvědčení o jejich negativním vlivu opět vrátilo. Túje vydávají negativní energii, která ovlivňuje všechny členy domácnosti. Způsobují nepohodu, zhoršují rodinné vztahy a mohou dokonce ztížit vaši životní situaci.

Proč nenasadit túje na zahradu

Tyto stromy neprospívají příliš životnímu prostředí. Nemají přímý vliv na zvířata, ptáky ani většinu druhů hmyzu, i když některým živočichům mohou poskytnout útočiště (například klíšťata se ráda usazují v jejich větvích). Navzdory tomu, že většina lidí věří, že se jedná o rostliny, které nevyžadují mnoho péče, opak je pravdou. Túje je nutné pravidelně stříhat, hnojit a zalévat, aby se jejich větve nezačaly hnědnout. Po 15 letech pak začínají usychat a umírat.