Tvarohový koláč s borůvkami: Toto je nejoblíbenější tvaroháč v naší rodině, jedli bychom ho i každý den!

postup

Koláč je poměrně vysoký, proto je lepší péct v dortové formě, nejlépe s odnímatelným dnem. Recept je pro formu s průměrem 23 cm.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu vyložte pečícím papírem.

Prosátou mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru promixujte na drobenku. Potom přidejte jako první žloutek a pokračujte ve zpracování. Pokud se těsto ještě drolí, přidejte část bílku. Mělo by vzniknout hladké a kompaktní těsto.

Hotové těsto rozválejte, nejlépe to jde mezi dvěma fóliemi a vložte do připravené formy. Těsto tvoří jen dno, není potřeba ho zvedat do krajů. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, do zlatova.


Tvaroh promixujte společně s mascarpone do hladka , tak aby se odstranily případné hrudky a směs byla krásně jemná. Přidejte vanilkový cukr a pudinkový prášek, dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte po jednom vejce. Podle chuti můžete přisladit.

Směs rozetřete na Předpečený korpus, můžete jakmile vytáhnete z trouby, a navrch rozložte mražené borůvky

Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut, potom teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut.

Vyjměte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do chladničky, stačí chladnější místnost. Chcete koláč ještě trochu vylepšit, doporučuji ho přelít vrstvou želé – v borůvkové šťávě si nechme nabobtnat 1 balík želatiny a připravíme pdoľa návodu.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Zdroj.Dobrenoviny.sk