V neděli už řízky nesmažím, toto je stokrát lepší: Fantasticky křupavé a šťavnaté řízky, které připravíte na plechu – 7 top receptů!

Kuřecí řízky v hořčicové marinádě se sýrem

potřebujeme:

600-700 g kuřecí prsa nakrájené na tenké plátky

Sůl, pepř

marináda:

3-4 lžíce hořčice

200 g zakysané smetany

2 stroužky česneku

citrónovou šťávu

obalování:

150 g tvrdého najemno nastrouhaného sýra

strouhanku

máslo

postup:

Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na tenké látky a ochutíme solí a pepřem. Na marinádu smícháme všechny přísady – podle chuti můžete více či méně hořčice, my máme rádi víc. Kuřecí kousky zalijeme touto marinádou a necháme marinovat alespoň hodinu, ideálně ale přes noc.

Na obalování si smícháme strouhanku se sýrem a v této směsi obalíme každý kousek masa a ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Na každý kousek dáme tenký plátek másla a při teplotě 200 stupňů pečeme asi 40 minut – v polovině času opatrně obrátíme. Podáváme s přílohou podle chuti.

Fit kuřecí řízky

potřebujeme:

  • 4 kuřecí řízky
  • 1 mozzarella nakrájenou na plátky
  • Rajče nakrájenou na plátky
  • Několik listů bazalky

dále:

  • koření na kuře
  • 2 lžíce sezamového nebo olivového oleje

postup:

Troubu zapneme na 190 stupňů. Kuřecí prsa posypeme kořením, jemně naklepeme a nařízneme (ve vzdálenosti asi 1,5 cm od sebe). Do zářezů střídavě vkládáme plátek rajčata, mozzarellu a lístky bazalky. Pokapeme olejem (tak aby se dostal i do zářezů), přendáme na plech vyložený papírem a vložíme do trouby na asi 20-25 minut, dokud se sýr nerozpustí, a kuře bude opečené na každé straně. Podáváme s oblíbenými přílohami – brambory, bramborová kaše, salát.

Pokračování na další straně