Záhadná nemoc: syndromem neklidných nohou trpí stále více dětí a starších lidí. Nepříjemné pocity v nohou během spánku nebo během dne, které nutí nohy k pohybu

Mnoho lidí si při pomyšlení na RLS nevybaví konkrétní onemocnění: RLS neboli syndrom neklidných nohou způsobuje nutkavou potřebu pohybovat nohama. Je to proto, že bolest, brnění a bolestivé pocity se pohybem snižují.

Syndrom neklidných nohou je znám již od 17. století, ale jako diagnostický název se objevil až v roce 1945. Tato neurologická porucha dostala také nový název, Willis-Ekbomova nemoc, aby se odstranilo její nesprávné pojmenování; RLS může postihovat nejen dolní končetiny, ale také horní končetiny a někdy i trup.

Syndrom neklidných nohou se může vyvinout nezávisle na jiných onemocněních. V takovém případě může mít na jeho rozvoj vliv genetika, nedostatek železa a nízká hladina dopaminu. Sekundární jsou způsobeny přítomností jiných onemocnění, jako je anémie, Parkinsonova choroba, nedostatek železa, revmatoidní artritida, roztroušená skleróza a polyneuritida.

Příznaky RLS mohou být také vyvolány některými léky, jako jsou antidepresiva a antipsychotika. Postižení jedinci trpí také vysokým krevním tlakem a ischemickou chorobou srdeční.

Pokračování na další straně