5 přírodních antibiotik, která se postarají o vaše zdraví v chladném období

Česnek

Česnek má silný antivirový a baktericidní účinek a je mimořádně účinným posilovačem imunity Obsahuje také jeden z nejlepších přírodních antioxidantů, vitamíny A, B, C a E. Zároveň má také příznivý vliv na cévní systém, stimuluje krevní oběh, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu. Tvorbě krevních sraženin lze zabránit i jeho pravidelnou konzumací.

Česnek má také příznivý vliv na játra, aktivuje enzymy podílející se na detoxikaci jater a chrání játra před hromaděním tuku.

Mateří kašička

Mateří kašička je sekret produkovaný v hltanové žláze včel, který je především potravou pro včelí královnu. Čistá mateří kašička je přírodní doplněk stravy, který pozitivně působí na náš organismus v mnoha oblastech.

Vitalizační, imunomodulační, přispívá ke správné funkci imunitního systému, tonizuje v období fyzického a psychického vyčerpání (stres, zkouškové období apod.), ale může být vhodný i pro zmírnění některých obtíží menopauzy a menstruace. Pomáhá chránit játra. Má antioxidační účinek a zpomaluje proces stárnutí. Pomáhá udržovat normální krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi; remineralizuje nehty a vlasy.

Mateří kašička je považována za jeden z nejcennějších včelařských produktů, důležitý zdroj 10-HDA (10-hydroxy-2-decenové kyseliny), což je antibakteriální, protiplísňová a antivirová látka. Posiluje odolnost organismu vůči nemocem a patogenům a chrání před škodlivými volnými radikály.

Je zdrojem vitamínů B-komplexu (B1, B2, B3, B5, B6), které jsou nezbytné pro správné fungování organismu, zvláště bohatý na vitamín B5 (kyselina pantotenová), která je také označována jako anti – stresový vitamín. Obsahuje také celou řadu esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí syntetizovat.

Propolis

Propolis je pryskyřičná, lepkavá látka, kterou včely sbírají, aby chránily úl před napadajícími bakteriemi a jinými patogeny. Je to jedna z nejsilnějších přírodních látek, která působí proti bakteriím, plísním, virům a dokonce i některým parazitům. V lidovém i přírodním léčitelství se používá již tisíce let, má hojení ran, protizánětlivé a antibiotické účinky.

Často se používá jako alkoholová tinktura, ale ještě lepší volbou může být jako nealkoholický vodný roztok, protože se snadno vstřebává tělem bez dráždivých účinků a mohou jej konzumovat i děti, senioři a lidé s problémy s játry .