5 tipů pro zdraví vašich kloubů

Pestrá strava – obsahující nenasycené mastné kyseliny, přiměřené množství libového masa, alespoň čtyři porce zeleniny a dvě porce ovoce denně – kromě pravidelné týdenní konzumace ryb může zmírnit zánětlivé procesy, protože podporuje přirozenou eliminaci zánětlivých látek z těla.

Sport, sport a sport!

Fyzická aktivita snižuje úbytek kostní hmoty a možnost vzniku onemocnění z opotřebení, zvyšuje svalovou sílu a pohyblivost kloubů a zlepšuje rovnováhu. Udržování kondice a zdravého fungování kloubů lze zajistit pravidelnou, věku přiměřenou a zátěžovou fyzickou aktivitou.

Pokud máte nadváhu, měli byste se však vyvarovat nadměrného zatěžování kloubů, proto je vhodné zvolit formu cvičení šetrnou ke kloubům (např. plavání, jízda na kole). Před zahájením cvičebního programu se doporučuje požádat svého praktického lékaře o radu v případě známých problémů s kostmi nebo klouby, které se mohou zhoršit v důsledku fyzické aktivity.

Životodárný kolagen

Kolagen je přirozenou součástí svalů, kloubů, šlach, chrupavek, vazů a kostí. Téměř 70 % kloubní chrupavky je tvořeno kolagenovými vlákny. Kolagen hraje důležitou roli při rekonstrukci kloubní chrupavky a kloubního pouzdra. Účinek kolagenu na posílení chrupavky je dán jeho strukturou, kdy elastická vlákna tvoří síť a poskytují prostor pro vodu vázající chondroitin a glukosamin.