6 fascinujících věcí, které se stanou s vaším tělem po konzumaci zázvoru

Zázvor je lidstvu znám přes 2000 let jako medicínská bylinka, která je efektivní pro léčbu velkého množství různých onemocnění.

I současné studie ukázaly, že zázvor je účinný při zánětech, zlepšování absorpce živin z potravin a zvyšování biologické dostupnosti mnoha aktivních látek v tělesných tkáních.

Čím je zralejší, tím více se zintenzivňuje i jeho chuť a aroma. Považuje se za netoxický a bezpečný i pro každodenní používání.

V tomto článku se zaměříme na 6 fascinujících věcí z hlediska zdraví, které se ve vašem těle odehrají, pokud budete pravidelně konzumovat zázvor.

1) Zklidňuje trávicí systém

Zázvor zklidňuje trávicí systém, zlepšuje trávení a stimuluje absorpci výživných látek z potravy.

Dále zmírňuje plynatost a odstraňuje toxiny jak střev, tak z pokožky.

2) Snižuje nevolnosti a zvracení

Nedávné studie ukázaly, že zázvor je vysoce účinný při předcházení nevolností.

Platí to speciálně u mořské nemoci, respektive při nevolnostech během cestování autem, autobusem či letadlem.

Má také velmi dobrý efekt na prevenci zvracení během těhotenství. V porovnání s konvenčními léky, které mohou plodu uškodit, je však zázvor bezpečnější a bez vedlejších účinků.

Jeho výhodou je také to, že k dosažení požadovaného účinku ho potřebujete jen ve velmi malém množství.

3) Protizánětlivý

Pokud náhodou trpíte artritidou nebo bolestmi kolen či jiných kloubů, denní konzumace zázvoru vám dokáže zaručeně pomoci.

Obsahuje totiž mocné protizánětlivé látky Gingeroly. Ty byly testovány v mnoha výzkumech zaměřených na revmatická onemocnění, jako osteoartritida či revmatoidní artritida.

Účastníci těchto výzkumů po pravidelné konzumaci zázvoru zaznamenávali postupné snižování bolestí, zlepšování hybnosti a zmírňování otoků.

pokračuj na další stránce…

4) Chrání před rakovinou tlustého střeva

Studie z roku 2003 zjistila, že Gingeroly (hlavní aktivní složka zázvoru), jinak odpovědná za jeho typickou chuť, chrání před vznikem rakovinných buněk v tlustém střevě.

Uvedená studie dále odhalila, že zmíněné látky jsou účinné nejen na prevenci, ale i na samotnou léčbu rakoviny tlustého střeva.

5) Zabíjí buňky rakoviny vaječníků

Studie Michiganské univerzity ukázaly, že gingeroly umí také usmrcovat buňky rakoviny vaječníků.

Byly u nich prokázány antioxidační, protizánětlivé a protirakovinné účinky.

Zázvor snižuje záněty v těch částech buňky, které jsou zodpovědné za rozvoj rakoviny vaječníků a dále v částech odpovědných za dělení a rozmnožování buněk.

Tradiční chemoterapie se zaměřuje na stejné oblasti, ale často vede k tomu, že si na ni rakovinné buňky vypěstují rezistenci.

6) Stimuluje imunitní systém

Zázvor nás nejen zahřeje v chladném počasí, ale podporuje i prospěšné pocení během chřipky nebo nachlazení, čímž snižuje horečku.

Pocení takto stimuluje imunitní systém a tělo, aby se dokázalo lépe poprat s onemocněním.

Němečtí výzkumníci nedávno zjistili, že pocení iniciuje v imunitním systému tvorbu substancí, které bojují s více typy infekcí.

Jaké množství zázvoru užívat? – Strana 3

Jaké množství zázvoru užívat?

V zázvoru se nacházejí aktivní látky v tak vysoké koncentraci, že ho nebudete potřebovat zkonzumovat nějak příliš mnoho, abyste dosáhli potřebného účinku.

Při nevolnosti na zklidnění žaludku postačí vyluhovat v teplé vodě 2 až 4 cm pokrájeného čerstvého zázvoru.

Při revmatických bolestech ho postačí dokonce ještě menší množství buď v jídle nebo v čaji, ale užívat ho třeba každý den.

Lidé, kteří konzumovali větší množství zázvoru, hlásili dramatické zlepšení svého zdravotního stavu.

Jak kupovat a skladovat zázvor? – Strana 4

Jak kupovat a skladovat zázvor?

Čerstvý zázvor je lepší a silnější než sušený. Má výraznější chuť a také větší množství aktivních látek Gingerolů.

Mladší zázvor nepotřebuje oloupat, nastrouhat jej můžete i s kůrou.

Starší, který déle ležel na regálu v obchodě, bude mít tvrdší slupku a bude uvnitř více vláknitý. Ten je obvykle nutné oloupat.

V chladničce můžete zázvor skladovat přibližně 3 týdny. Zamražený vydrží až 6 měsíců.

Sušený by se měl skladovat v utěsněné skleněné nádobě na chladném, tmavém a suchém místě. V lednici vydrží až 12 měsíců.