Chcete déle žít a vypadat skvěle? Dělejte tento cvik!

Bederní sval – nejhlubší sval lidského těla, který ovlivňuje náš balanc, svalovou integraci, sílu, ohebnost, rozsah pohybů, pohyblivost kloubů a funkci orgánů.

„Sval duše“ se nenachází v hrudi, jak by mnozí předpokládali, ale právě ve zmiňované pánevní oblasti. Stresové situace moderního života ho zotročí a zdravotní problémy jsou na světě.

Energetická centra a dráhy Qi

Taoistická teorie uznává existenci tří tzv. Dantian (tan-tchien). Dantian znamená něco jako rumělkové pole, pole elixíru nesmrtelnosti – centra koncentrované energie Qi. Podle lokalizace se rozlišuje horní, střední a dolní Dantian.

Horní dantian je umístěn uprostřed hlavy za bodem ležícím uprostřed mezi obočími.

Střední dantian uprostřed hrudníku za bodem ležícím na hrudní kosti uprostřed mezi prsními bradavkami.

V taoistických tradicích se bederní sval nazývá trůn nebo taky sval duše, protože obklopuje dolní dantian – hlavní energetické centrum těla. Flexibilní a silný bederní sval nám pomáhá a umožňuje pronikání jemných energií přes kosti, svaly a klouby.

Dolní dantian je umístěn v dolní části břicha za bodem, ležícím asi na čtyři prsty pod pupkem.

Deprese v oblasti velkých bederních svalů vede k depresi oblasti střev. Ovlivňuje to také oblast tlustého střeva, což může vést k bolestem jater.

Kyselina mléčná se nedokáže vstřebávat, množství kolagenu prudce stoupá, produkce elastinu klesá a tlak na klouby se pomalu, ale jistě zvyšuje. Toto všechno způsobuje náš nesprávný a neaktivní způsob života.

článek pokračuje na druhé stránce….