Co se děje s mozkem během ručních prací? K čemu je vám dobré, když umíte plést!

Náš tip

Máte-li špatné předpoklady dědičnosti a přemýšlíte o své náchylnosti k neurologickým onemocněním, nebo se jen obáváte, abyste se ve stáří nestali zátěží pro vaše děti, dodržujte tyto tipy, které doporučují světové lékařské univerzity.

  1.  Pěší turistika

Choďte nejméně 2 kilometry denně, chůze zvyšuje množství šedé kůry v mozku.

  1. Tanec

Tanec snižuje riziko prvních příznaků, je lepší než jakýkoli jiný druh fyzické aktivity!

  1. Strava

Jezte potraviny bohaté na antioxidanty. Dieta vyvinutá na Rush University Medical Center v Chicagu snižuje riziko Alzheimerovy choroby o 53 %! Připouští 10 potravin − bylinky, zeleninu, ořechy, bobuloviny, fazole, celozrnné potraviny, ryby, drůbež, olivový olej a víno. Přísně zakazuje červené maso, olej a margarín, sýr, sladkosti a dezerty, smažené potraviny a rychlé občerstvení. Nezapomeňte, že zelenina by měla činit 40 % celkového příjmu potravy.

  1. Koření místo soli a cukru

Přidejte do jídla koření, abyste mu dodali chuť a snížili množství soli nebo cukru v jídle. Curry a kurkuma obsahují antioxidační kurkumin, který snižuje riziko Alzheimerovy choroby, rakoviny, artritidy a deprese.

  1. Vyhněte se osamělosti

Psychologická podpora je velmi důležitá, zejména komunikace s blízkými. Získat přátele můžete v jakémkoli věku, vždy vám pomohou vyrovnat se s problémy. Zorganizujte doma knižní nebo karetní klub, pozvěte hosty, naplánujte jídlo, to vše odvádí mozek od negativních myšlenek a přispívá ke koncentraci.

  1. Duševní činnost

Čtení, deskové hry, hraní na hudební nástroje, hlavolamy, pletení, křížovky, kreslení, modelování… Všechny tyto činnosti, provozované třeba jen několikrát týdně, přispějí k růstu nových mozkových buněk a k obnově spojů mezi nimi.

„I lidé, kteří byli nositeli genu spojeného s Alzheimerovou chorobou, oddálili vývoj této nemoci téměř o deset let, když se věnovali intelektuálním aktivitám po celý svůj život.“

Neurologickým onemocněním lze předcházet. Populární osobnosti nám dávají příklad, který je velmi užitečný. Samozřejmě, naše babičky věděly, že pletení není jen výroba věcí, je to umění a lék současně. Dnes budu plést teplé ponožky pro své blízké, a co vy?

Ukažte tento článek svým přátelům, připojte se k obecnému společenskému fenoménu!