Pomůcka, jak poskytnout PRVNÍ POMOC při infarktu, mrtvici a ztrátě vědomí – Toto by si měl každý zapsat za uši!

Infarkt

Infarkt myokardu je jednou z forem ischemické choroby srdeční, ke které dochází v následku nekrózy části srdeční svaloviny z důvodu narušení jejího krevního zásobování. Infarkt vzniká v momentě, kdy se koronární artérie srdce zablokuje krevní sraženinou.

Příčiny infarktu jsou různé: ateroskleróza, hypertenze, křeč koronárních tepen srdce, cukrovka, nadváha, alkoholismus. Pokud došlo k infarktu, kvalitní první pomoc v jeho prvních minutách může oběti zachránit život!

Symptomy

Prvním a nejhlavnějším symptomem infarktu je silná bolest za hrudní kostí – pocit tlaku, která přechází do levého ramene, lopatky a ruky. Bolest může trvat někdy 15 minut jindy až hodiny či dny.

Postižený je neklidný, často podrážděný a nepříjemný.

Může se objevit i nevolnost, zvracení, postižený se více potí.

Může se vyskytnout dušnost, kašel, pocit nedostatku vzduchu i přesto, že dýchací cesty jsou průchozí. Dýchání je rychlé a povrchní.

Puls je slabý, rychlý, někdy nepravidelný. Možná až zástava srdce.

První pomoc

První, co je třeba udělat, je zavolat sanitku.

Pokud je postižený při vědomí okamžitě ho posaďte do křesla s opěradlem nebo jej uložte do ležící pozice, nohy ohněte v kolenou a snažte se ho uklidnit.

Je třeba okamžitě odstranit těsné oblečení, uvolnit límec a kravatu.

Je také možné, že pokud má postižený srdečně-vaskulární problémy – ne poprvé, poskytnout mu léky, které má u sebe. Také se doporučují léky na ředění krve které jsou volně dostupné jako aspirin apod. (Je však třeba vědět, zda pacient neužívá jiné léky, které by byly kontraindikací.

Pokud pacient užívá nitroglycerin, podali jste mu ho a během 3 minut po podání nitroglycerinu bolest neutichá, znamená to, že postižený má skutečný srdeční infarkt, který nelze odstranit pomocí přípravku. Touto metodou rozeznáme zda jde o vážný srdeční problém nebo jen o méně vážný záchvat.

Je také třeba pečlivě sledovat dýchání a srdce postiženého. V případě zástavy srdce je nutné okamžitě přistoupit k resuscitaci. Její použití do příjezdu sanitky zvyšuje šance postiženého na přežití až 1000krát!

Postiženému zkontrolujte puls a v případě že ho nemá okamžitě přistupte k masáži srdce a umělému dýchání. Platí 30 stlačení hrudníku a 2 umělé vdechy.

článek pokračuje na další stránce..