Pomůcka, jak poskytnout PRVNÍ POMOC při infarktu, mrtvici a ztrátě vědomí – Toto by si měl každý zapsat za uši!

Mrtvice

Mrtvice je poškození mozkové tkáně a narušení jeho funkcí způsobené poškozením průtoku krve do mozku. Příčiny jsou různé: nedostatečný přísun krve do některé z částí mozku, krvácení do mozku, trombóza nebo embolie svázané s problémy s krví, srdcem, nebo krevních cév.

První příznaky mrtvice by měl znát každý, aby v potřebném čase dokázal pomoci, protože v těchto případech jde o každou minutu!

Symptomy

Náhlá bodavá bolest hlavy bez příčiny.

Slabost svalů, znecitlivění poloviny nebo různých částí těla (ruka, noha, tvář).

Mohou vzniknout zrakové problémy, případně dvojité vidění.

Může dojít k náhlé ztrátě rovnováhy a koordinace, nevolnost a ztráta vědomí.

Často vzniká narušení nebo zpomalení řeči a postiženému může přilehlé jedna strana úst. Tato paralýza se často rozšíří na celou postiženou stranu.

Pokud jste zpozorovali výše uvedené příznaky, jednejte okamžitě pohotovost!

První pomoc

Je nezbytné ihned zavolat sanitku – postižený mrtvicí okamžitě potřebuje první pomoc od profesionálů.

Pokud je oběť v bezvědomí, ověřte si, že může volně dýchat. Pokud jste zjistili narušení dýchání, uvolněte dýchací cesty tak, že hlavu natočíte stranou.

Postiženého přemístěte do pohodlné polohy. Mnozí tvrdí, že s pacientem nelze vůbec hýbat, ale neváhejte dělat vše pro to, aby pacientovi nic nebránilo v dýchání.

Pokud je to možné, změřte postiženému krevní tlak a zapište si výsledek.

Pokud je postižený při vědomí, je třeba zjistit, kdy došlo k mrtvici. Během prvních 3 hodin trvání mrtvice může být postiženému poskytnuta nouzová terapie – trombolýza.

Tato procedura zahrnuje intravenózní podání léčiva, které rozpouští krevní sraženiny blokující mozkové cévy. Tímto způsobem je možné zcela eliminovat nebo alespoň minimalizovat mozkové poškození.

Postiženému v žádném případě nepodávejte tekutiny nebo jídlo.

V žádném případě nesmíte postiženému podávat žádné léky! Snižovat tlak se také nedoporučuje. Hypertenze je v prvních hodinách mrtvice normální, je spojena s adaptací mozku.

článek pokračuje na další stránce..

článek pokračuje na další stránce..