Jak zmírnit chronické bolesti zad

Když se pokusili určit přesnou lokalizaci bolesti, zjistili, že zatímco ti se subakutními příznaky měli typicky jednostrannou vyzařující bolest , ti s chronickou bolestí hlásili oboustrannou bolest . Překvapivě se u subakutních i chronických pacientů s bolestmi projevily příznaky poruchy nálady, protože se neobjevovaly ani tak kvůli délce trvání problému, ale spíše kvůli jeho intenzitě.

Bludný kruh je třeba prolomit

Chronická bolest zad sama o sobě brání spánku a doprovodná úzkost ovlivňuje i odpočinek. Neustálé vyčerpání tímto způsobem dále posiluje podrážděnost a depresi, takže je ještě mučivější snášet bolest a stále obtížnější žít aktivní život. A nedostatek pohybu zvyšuje bolest. Kruh se tedy musí někde přerušit – řekl Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, chirurg Centra bolesti , specialista na bolest, akupunkturista.

Prvním krokem je určitě návštěva odborníka , protože účinná a bezpečná léčba může být založena pouze na přesné diagnóze.

Často se vyplatí využít kombinaci tradičních a přírodních léčebných postupů, abychom vždy dosáhli cílů odpovídajících dané situaci. U chronické bolesti se často doporučuje pro rychlé výsledky s nesteroidními a steroidními přípravky.

Snesitelnější stav později umožní použití přirozenějších metod, jako je injekční terapie kyselinou hyaluronovou, terapie rázovou vlnou, lékařská kolagenová léčba, měkký laser, akupunktura , které mají pomalejší, dlouhodobější účinek a mohou být vhodné i pro odstranění kořenové příčiny.

Jakmile se obnoví určitý rozsah pohybu, lze postižené části těla dále mobilizovat pomocí fyzioterapie a cvičení McKenzie a zmírnit bolest. Jinými slovy, podle odborníka není potřeba a nemělo by se snášet utrpení způsobené bolestmi zad, a to i v případě přetrvávajícího problému, stojí za to hledat východisko, a to i u léčby, která dosud byl zkoušen dříve.