Kdy si dáváte kávu? Hned po probuzení se to vůbec nedoporučuje!

Kdy byste tedy měli pít kávu?

V první řadě je důležité vědět, že kávu nutně nepotřebujete k tomu, abyste byli energičtější – existuje celá řada dalších možností, které mohou pomoci. Pokud se ho ale přesto budete držet, můžete z něj získat největší energetickou dávku, když s prvním šálkem počkáte hodinu po probuzení. A pokud chcete více kofeinu, tak si to zkuste načasovat mimo vrcholné období produkce kortizolu, na odpoledne.

Nejlepší je, když můžete počkat ještě déle, protože někteří odborníci doporučují kvůli procesu produkce kortizolu počkat na první kávu 3-4 hodiny po probuzení. Pokud se tedy vzbudíte například v sedm ráno, tak kolem 10-11 může být ideální, když to vypnete. To je to, co můžete udělat, abyste nenarušili svůj cirkadiánní rytmus, tedy fungování vnitřních hodin vašeho těla.

Nezapomínejte na hydrataci

Pokud pijete kávu jako první po ránu, měli byste také vzít v úvahu, že když se probudíte, vaše tělo osm nebo i více hodin nepřijalo žádnou tekutinu. O kávě je známo, že má díky kofeinu močopudný účinek, takže pokud jí hned vypijete šálek, můžete pouze ztratit více tekutin. Abyste se tomu vyhnuli, je důležité nejenom počkat alespoň hodinu po probuzení s ranní kávou, ale také vypít velkou sklenici vody na začátek dne.

Zdroj: betterup.com , glamourmagazine.co.uk , tasteofhome.com , nytimes.com