Mnozí je mají v zahradě a vůbec neznají tento zázračný účinek: Ostružiny vás vyléčí a nemusíte je ani jen jíst!

Léčivý čaj na množství neduhů

Listy ostružiny jsou doslova nabité vápníkem, vitaminy skupiny B (především cenný B12), C, vitamínem K a E. Specifické jsou i pro vysoký obsah železa, který je v listech větších než v běžně pěstované listové zelenině z našich zahrad.

Také obsahuje kyselinu askorbovou, prospěšné minerály, aminokyseliny. Odvary, výluhy a čaje dokážou upravit trávení, příznivě působí na pokožku a pokud si budete odvarem z listí vyplachovat ústa, máte skvělou náhradu ústní vody, která zároveň bojuje proti zánětům a paradentóze.

Navíc výborně účinkují i ​​během zánětů ústní dutiny a otokem mandlí. Listy působí jako diuretikum, podporují pocení (což je důležité zejména během nemocí a viróz) a bojují proti infekcím močových cest.

Čaj z listů ostružiny posílí imunitu a v období nemocí a epidemií působí jako účinná forma prevence. Navíc voní skutečně úžasně.

Co budeme potřebovat:

250 ml (1 šálek vody)

1 lžíci sušených listů ostružiní

postup:

Listy zalijeme vařící vodou a necháme 10 minut louhovat. Scedíme a pijeme na ochranu před nemocemi 1 x denně. Pro rychlejší uzdravení pijeme 3 x denně.

Neváhejte a dopřejte si v sezóně ostružin alespoň hrst tohoto ovoce každý den. Přidejte si je do jogurtu, udělejte si ostružinové smoothie, nebo si dejte misku ostružin namísto přeslazeného dezertu. Pro své zdraví uděláte opravdu hodně.

Neváhejte a přidejte si hrst sušených lístků i do koupele. Jejich vůně vám přinese úlevu od stresu, klid a zbaví vás napětí.

článek pokračuje na další stránce…

 

Výluh z listů pro cukrovkáře

Připravíme ho ze dvou polévkových lžic drcených sušených listů a povaříme je s 250 ml vroucí vody, necháme louhovat po dobu 20 minut. Výluh rozdělíme na 3 porce. Pijeme 3x za den. Tato kúra je vhodná pro všechny, kteří trpí cukrovkou. Kúru si dopřejte jednou za 3 týdny.

Úleva od gastrointestinálních problémů

Při průjmu, gastritidách a dokonce i vředech můžete vyzkoušet léčivé vlastnosti odvaru. Velkou lžíci sušených listů krátce povaříme a užíváme třikrát denně vždy 20 minut před jídlem.

Doporučujeme tuto kúru konzultovat s lékařem, protože odvar by neměli užívat lidé se specifickými onemocněními tenkého střeva.

K léčbě paradentózy a dalších stomatitid

Vezmeme 4 lžíce sušených listů, 2 šálky vody a krátce povaříme. Necháme louhovat půl hodiny, scedíme a používáme k vyplachování úst místo ústní vody. Žvýkání zelených listů prospívá zdraví dásní a tudíž i zubů.

zdroj: huffingtonpost