Neignorujte těchto 8 příznaků nedostatku vitaminu B12. Trpí jím každý čtvrtý člověk

Statistiky ukazují, že téměř každý čtvrtý člověk trpí nedostatkem vitamínu B12.

V tomto článku vám popíšeme příznaky nedostatku tohoto vitamínu a také jeho příčiny, které ne nutně musí souviset s jeho nedostatkem ve stravě.

Kromě toho vám prozradíme, které skupiny lidí jsou nejvíce ohroženy a nakonec nabídneme pár rad, jak snadno regulovat hladinu vitaminu B12 v těle.

Co je to vitamin B12?

Vitamínu B12 se někdy říká také „vitamín energie“. Chcete-li mít dostatek energie každý den i odpoledne, potřebujete k tomu právě tento vitamín.

Někteří sportovci si ho dokonce uměle doplňují za účelem zvýšení výkonu.

Občas je považován i za zázračný „lék na hubnutí“ a používají ho známé kliniky zaměřené na hubnutí, kde ho klientům podávají injekčně. Je tomu tak proto, že výrazně podporuje metabolismus, který je zodpovědný za zrychlené spalování tuků.

Vitamin B12 však nedodává energii přímo, ale tím, že působí jako katalyzátor pro ostatní biochemické procesy v organismu.

Pokud vám například diagnostikují metabolickou anémii (cítíte se často unavení a slabí), pak i jedna extra dávka vitaminu B12 vám dodá pocit náhlého návalu energie.

Vitamin B12 je také zodpovědný za formování červených krvinek a transport kyslíku v těle.

Funkce vitaminu B12 v těle

Tento vitamín však má i řadu dalších důležitých funkcí v organismu. Zde uvedeme alespoň pár nejdůležitějších, které uvádí známý americký lékař Dr. Mercola:

  • sekrece hormonů nadledvin
  • cirkulace krve
  • zdravý nervový systém
  • správné trávení
  • absorpce železa do krve
  • metabolismus tuků a cukrů
  • tvorba a růst nervových buněk
  • zdravý reprodukční systém u žen

Příznaky nedostatku vitaminu B2 – strana 2

Příznaky nedostatku vitaminu B2

1. Neschopnost udržet oční víčka otevřená. Je tomu tak proto, protože krvi chybí kyslík a tím pádem i energie svalům. Nejdříve se to projevuje právě na jemných očních svalech.

2. Pocity mravenčení, necitlivosti nebo píchání v končetinách. Jde o znak o poškození nervů jako důsledek nízké hladiny vitaminu B12.

3. Ztráta paměti, zapomínání. Jedná se hlavně o případy mladých lidí, kteří jsou příliš mladí na to, aby jim mohl být připsán na vrub rozvoj demence.

4. Pocity zimnice nebo točení hlavy. Jde opět o znak slabého okysličení krve.

5. Nažloutlá pokožka v důsledku degradace červených krvinek. Pokožka se také snadno poškozuje a trhá, protože při nedostatku vitaminu B12 není tělo schopné produkovat silné buňky a tkáně.

6. Hladký jazyk jako důsledek ztráty epitelových buněk, které jsou zodpovědné za rozeznávání chutí. Často je to spojeno i s divnými chutěmi v ústech při pojídání jídla.

7. Pocity úzkosti a smutku jsou také znakem možného nedostatku vitamínu B12, protože ten je odpovědný za produkci „látek štěstí“ jako jsou serotonin a dopamin.

8. Problémy se zrakem v důsledku poškození očního nervu. Proto, pokud vidíte dvojitě, rozmazaně, nebo se vám zjevují stíny, pak byste měli zjistit, zda nemáte nízkou hladinu vitamínu B12 v krvi.

Rizikové skupiny lidí náchylné na nedostatek vitaminu B12

Některé potraviny jsou plné vitamínu B12, ale někdy jejich konzumace nemusí stačit na udržování zdravé úrovně uvedeného vitaminu v krvi.

Zde následují skupiny lidí, kteří by měli vážně uvažovat o pravidelném doplňování vitaminu B12 ve formě výživových doplňků:

  • lidé nad 60 let věku, kteří mají problémy se žaludeční kyselinou nebo trávením
  • pacienti s autoimunitními chorobami jako jsou celiakie či crohnova choroba
  • vegani a vegetariáni, kteří nekonzumují maso
  • diabetici užívajících metformin (tento lék ovlivňuje absorpci vitamínu B12)

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu B12

Rostliny pro svůj metabolismus nepotřebují vitamin B12, proto ho ani neprodukují.

Vitamin B12 tak můžete získat převážně z potravin živočišného původu nebo potravin, které byly o tento vitamín obohacené.

Zde je pár příkladů takových potravin:

  • mořské plody – sardinky, losos, tuňák, treska, krevety, ústřice
  • maso – hovězí, vepřové, kuřecí, jehněčí, kozí, krůtí
  • mléko – čerstvé mléko, sýry, tvaroh, jogurt
  • vajíčka – žloutky, které obsahují řadu dalších vitamínů a minerálů

Vitamin B12 je vitamin rozpustný ve vodě, nacházející se v potravinách živočišného původu. Přestože je běžně dostupný, někteří lidé ho mohou mít nedostatek – jako například ti, kteří mají nějaké onemocnění trávicího systému.

Dělejte si proto pravidelně na něj testy. Je třeba o ně obvykle lékaře požádat, protože standardně je příliš nedělají. A samozřejmě, sledujte se, zda na sobě nepozorujete některé z uvedených příznaků.