Olej z této rostliny chrání před osteoporózou a je účinný i proti kožním onemocněním

Používá se ale také proti atopické dermatitidě: podle studie z roku 2014například pupalkový olej redukoval zánětlivé a nezánětlivé kožní léze po akné. V roce 2018 byl úspěšně použit proti ekzému během jihokorejské studie: většina lidí s mírným ekzémem hlásila zlepšení po použití pupalkového oleje.

Snižuje příznaky PMS

Pupalka je účinná nejen při kosmetických či kožních problémech, ale také při zmírňování různých mírných příznaků spojených s ženským cyklem. Podle studie z roku 2019 také účinně bojuje s příznaky premenstruačního syndromu (PMS) , jako je bolest prsou, podrážděnost, nadýmání a akné. Vědci se domnívají, že příznaky jsou způsobeny rostoucí hladinou prolaktinu, a účinné látky prvosenky pomáhají našemu tělu produkovat prostaglandin, který zmírňuje nepříjemné účinky prolaktinu. Na toto téma je stále potřeba další výzkum, protože studie z roku 2021 zkoumající bolest prsou spojenou s ženským cyklem nezjistila žádný významný rozdíl mezi účastnicemi, které užívaly pupalkový olej a placebo.

Je účinný i proti vlnám veder

V menopauze mnoho lidí trpí nepříjemnými návaly horka, které jsou způsobeny hormonálními změnami v důsledku snížené hladiny hormonu estradiolu. Podle některých výzkumů sedum účinně snižuje noční pocení. V menopauze nejen že vedra ztrpčují život ženám, ale zvyšuje se i riziko osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění, protože klesá hladina estrogenu , který do té doby poskytoval tělu určitou ochranu. Studie o pupalkovém oleji ukázaly, že spolu s rybím olejem a vápníkem může pomoci zpomalit proces úbytku kostní hmoty.

Olej nebo kapsle?

Kyselina linolenová nacházející se v semenech rostliny může také snížit bolesti nervů a revmatickou artritidu díky svým protizánětlivým vlastnostem.

Vědci dospěli k závěru, že pupalkový olej v kombinaci s vitamínem E snížil bolest u 88 % účastníků. Účinné látky prvosenky hrají roli i při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Účinné látky řebříčku se do těla dostávají většinou ve formě kapslí nebo oleje , ale z rostliny se vyrábějí i různé krémy, masti a balzámy.