Toto jsou největší nepřátelé vašich jater

Slazené nealkoholické nápoje

Slazené nápoje mohou vést nejen k obezitě, ale také k poškození jater. Studie z roku 2015 zjistila, že lidé, kteří pijí jeden nebo více nápojů slazených cukrem denně, mají vyšší známky ztučnění jater než ti, kteří nepili sladké limonády vůbec nebo pili dietní verze (ačkoli to neznamená dietní nealkoholické nápoje). jsou považovány za zdravou volbu). Toto riziko bylo nejvyšší u lidí, kteří již byli obézní nebo s nadváhou. Pokud je v jaterních buňkách příliš mnoho tuku, může dojít k cirhóze a selhání jater.

Obezita

Předpokládá se, že obezita hraje roli ve vývoji nealkoholického ztučnění jater (NAFLD), ke kterému dochází, když se v jaterních buňkách ukládá příliš mnoho tuku . Ačkoli odborníci přesně nevědí, co tento stav způsobuje, může být také spojeno s metabolickým syndromem, vysokým krevním tlakem, vysokou hladinou triglyceridů a obezitou.

Hepatitida

Hepatitida B a C je celosvětově odpovědná za většinu případů rakoviny jater . Hepatitida C se šíří kontaktem s infikovanou krví, to znamená, že se může nakazit sdílením jehel, nechráněným pohlavním stykem a zřídka při krevních transfuzích. Rizikovým faktorem je také tetování špinavou jehlou. Dá se léčit léky, pokud se podchytí včas.

Hepatitida B se také šíří infikovanou krví, ale je méně častá, protože jí lze předejít očkováním.

Dědičná onemocnění

Dědičné onemocnění, hemochromatóza, například způsobuje hromadění železa v těle, což může vést ke zmenšení jater a nakonec k selhání jater. Méně častá je Wilsonova choroba, která způsobuje hromadění mědi v těle, které poškozuje nejen játra, ale i mozek a další orgány.