„Zlatý“ vánoční koláč podle babiččina receptu

Příprava:

Připravte produkty. Začněme!

Nejprve je třeba udělat kaši. Chcete-li to provést, rozpusťte droždí, sůl a cukr v teplém mléce (38-39 stupňů).

Přidejte dvě nebo tři lžíce mouky, rozpusťte ji a těsto nechte 10-15 minut v teple. Nasadil jsem baterii a přikryl ručníkem.

Když je těsto pokryto malými bublinkami jako pěnová čepice, je hotové. Přidáme rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, vejce, promícháme.

Přidejte trochu mouky, kurkumu a začněte hníst těsto, nejprve lžící, poté rukama na stole.Reklamní

Těsto by nemělo být tuhé, ale docela hutné a vláčné. Nechte v teple pod utěrkou 1,5 hodiny, aby vzešel.

Naplňte rozinky vroucí vodou, nechte 5 minut a poté slijte všechnu vodu. Do těsta přidejte rozinky, obtočte ho kolem rukou (těsto), znovu uhněteme do koule.

Těsto rozdělte na 4 díly. Vymažte formy rostlinným olejem, vložte těsto, nemělo by to trvat více než třetinu formy, protože roste velmi dobře. Proužky vložíme do vyhřáté trouby na 30-40 minut kynout. Když je těsto téměř v jedné rovině s okrajem formy, otočte ho o 180 stupňů a proužky pečte 30-40 minut do zlatova. Chci se pozastavit nad formami, peču v silnostěnném hliníku, je to velmi pohodlné, nikdy se nespálí a nelepí se na dort. Moc jsem si oblíbila nepřilnavé a silikonové, ale doporučuji je mazat, déle to udrží tvar. Pokud chcete péct v papíru, radím vám je dát jen do hliníkových forem, pečení vás pak nezklame. Měla jsem případy, kdy papírové formičky jen ztratily tvar kvůli váze těsta, takže papír kupuji jen na malé proužky.

Hotové proužky ochlaďte ve formě a poté opatrně vyjměte.

Na polevu budete potřebovat vychlazený bílek, 3 lžíce moučkového cukru. Mixérem nebo elektrickým šlehačem nejprve na nízké otáčky šlehejte protein, když je hmota dostatečně nasycená kyslíkem, rychlost zvyšte. Poté přidáme moučkový cukr, vymícháme polevu.

Poleva je hotová! Konzistence polevy po přidání moučkového cukru bude jemnější. Můžete přidat pár kapek citronové šťávy.

Na proužky naneseme polevu.

Zdroj:mandarynka.com.ua