Proč tělo potřebuje bílkoviny

Mnoho žen i mužů chodí do fitness či posilovny dva měsíce, půl roku, rok,.. Vložené úsilí, čas i peníze přicházejí vniveč a očekávané výsledky se nedostavují.

Cvičení poté vzdáváte, protože Vás přestalo bavit. Svaly, po kterých jste toužili se nedostavily. Vaše kondice a tvar těla je možná lepší, než byl dřív. Čekali jste však od toho víc.

Problémem jsou nedostatečné gramy bílkovin, které si Vaše tělo žádá pro tvorbu svalů. Bílkoviny nebo-li sacharidy jsou dvojího druhu – rostlinné a živočišné. Do rostlinných bílkovin řadíme luštěniny, sojové maso, tofu nebo například obiloviny. Do živočišných bílkovin zase maso, vajíčka, mléčné výrobky a sýry.

Říkáte si, že jste přece jedli masa dostatek, nárůst svalů přesto nenastal? Vaše tělo mnohem více vyžaduje rostlinné bílkoviny. Jsou mnohem lépe stravitelné, tělo si z nich vezme 98% živin. Tělu by jste měli dodávat denně 70% rostlinných bílkovin a 30% bílkovin živočišných. Kolik je to přesně gramů se odvíjí od Vaší váhy. Poradí Vám každý výživový poradce, který Vám také velmi rád sestaví jídelníček.

Pokud jste cvičení vzdali, zkuste ho znovu s dostatečnými gramy bílkovin a jestliže jste nezačali nebo přežíváte – začněte a vytrvejte!