Vzpomínáte si ještě na chuť chleba, který se vyráběl ještě za dob socialismu? Málokteré z dětí umělo z obchodu přinést celý bochník, protože byl tak dobrý. Doma se co nejšikovněji snažili dát si ho s džemem a mlékem aniž by je rodiče viděli.
V dobách, kdy bylo po ruce jen trochu džemu, někteří to dělali tak, že si krajíc chleba namočili do vody a následně jej posypali cukrem. Při pomyšlení na chléb ve vajíčku s vanilkovým cukrem se nám sbíhají sliny ostošest.
Bohužel, dnešní děti už nemohou pocítit tu úžasnou chuť, která je známá nejednomu dospělákovi. Důvodem je změna receptury a technologie přípravy.
V minulosti se každý chléb vyráběl podle standardů, od kterých nebyla ani nejmenší možnost odchylky. Hlavním technologickým krokem je příprava chleba na kvásku. Nejprve se udělá těsto z větší části mouky (asi 60% z požadovaného množství), kvasnic a vody. Pak následoval dlouhý proces fermentace (přibližně 4 hodiny).
na druhé stránce…
Když bylo těsto nakynuté, přidával se k němu zbytek mouky, margarín a cukr. Následovala další fáze fermentace (cca 1,5 hodiny). Je těžké si to představit, ale příprava jednoho chlebu trvala asi 7 hodin!
Dnešní výrobci netráví tolik času na přípravu tohoto pečiva. Bochník se často vyrábí podle zrychlené technologie, která zkracuje čas přípravy na 3 hodiny.
Kvalita chleba byla ovlivněna skutečností, že mnozí výrobci přestali používat margarín. Kvůli tomu ztratil chléb svou výraznější mléčnou chuť.
Kromě toho, bylo důležité v jaké peci se chléb připravoval, předtím ho pekli v plynových pecích, při čemž se zachovala jemná kůrka a jemně pórovitá střídka chleba.
Dnes je většina pecí na pečení bochníků elektrická, kvůli čemuž trpí i samotný chléb, protože jeho kůrka zůstane vysušená.
Také ho ani nikdo nebalil, protože všichni věděli, že doba skladování nesmí přesáhnout více než 24 hodin. V dnešní době je chléb zabalený a leží v regálech obchodů i 120 hodin.
Vzpomínáte si na chuť poctivě upečeného chleba? Podělte se se s námi o vaše dojmy