Přestože jde o polévku, ve skutečnosti k ní už nemusíte dělat žádné hlavní jídlo maximálně k ní můžete přidat tak krajíc chleba. U nás doma ji však jíme i samotnou, je to dobrota nad dobrotami.
Zachovalo se dokonce i to, že tuto zelnici připravovaly ženy pro své muže jen ke zvláštní příležitosti a ti je prý za každou porci této dobroty museli nosit na rukou!
Co budeme potřebovat:
- 1 velkou hlávku zelí
- 1 cibuli
- 1 rajský protlak střední
- 1 lžíci sójové omáčky
- 4 lžíce hořčice
- 1 klobásu
- 150 g uzeného maska nebo slaniny
- 200 g vepřové kýty nakrájeného nadrobno
- 300-400 ml piva
- sůl
- Pár kuliček černého a nového koření
- 1 bobkový list
..
postup:
Zelí nakrájíme nadrobno a přendáme na pekáč. Přidáme orestovanou cibulku se slaninou, nakrájenou klobásou a syrové nadrobno nakrájené maso.
Přidáme i všechny ostatní přísady a podlijeme pivem – já dávám někdy i celou plechovku, je to pak šťavnatější. Pokud máte nové zelí, doporučuji přidat i celé kousky listů, je to skvělá pochoutka.
Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme při teplotě 200 stupňů 1 hodinu. Potom odkryjeme alobal a necháme ještě zapéct asi 20-30 minut.
Podáváme s chlebem
Dobrou chuť!