5 nejchutnějších a nejoblíbenějších dortů. Rozhodně si to musíte uložit

Úžasný výběr těch nejchutnějších dortů.

Rozhodně si to musíte uložit, přijde to vhod!

1. Dort „Sacher“

Složení:

✓ tmavá čokoláda (na těsto) 60 g

✓ máslo (na těsto) 170 g

✓ cukr (na těsto) 150 g

✓ mouka (na těsto) 150 g

✓ vejce (na těsto) 6 ks.

✓ koňak (na těsto) 1 lžička.

✓ prášek do pečiva (na těsto) 2 lžičky.

✓ vanilkový cukr (na těsto) 1 lžička

✓ kakao (na těsto) 35 g

✓ mandle (na těsto) 50 g

✓ meruňkový džem 200 g

✓ tmavá čokoláda (na polevu) 140 g

✓ mléko (na glazuru) 3-4 lžíce.

✓ máslo (na glazuru) 25 g

✓ rostlinný olej

Postup:

Oddělte bílé od žloutků. Vložte proteiny do chladničky. Hořkou čokoládu na těsto rozpustíme ve vodní lázni.

Ochladit. Smíchejte měkké máslo s 1/3 cukru a vyšlehejte mixérem.

Poté přidejte do másla rozpuštěnou čokoládu, vanilkový cukr, koňak a znovu dobře vyšlehejte mixérem.

Poté, aniž byste přestali šlehat, přidávejte postupně žloutky a šlehejte do hladka.

Namočte mandle do vroucí vody na 1 minutu. Poté vypusťte vodu, oloupejte mandle, osušte a rozemlejte v mixéru.

Bílé vyšleháme mixérem a na konci šlehání přidáme zbývající cukr. Ve výsledku byste měli získat stabilní proteinovou hmotu.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem. Do máslové hmoty přidejte polovinu proteinové hmoty, mouku, mandle a jemně ji promíchejte pohyby shora dolů.

Poté přidejte zbývající proteinovou hmotu a znovu promíchejte. Tortovou formu vymastíme rostlinným olejem nebo přikryjeme papírem na pečení.

Nalijte těsto do připravené formy a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů po dobu 1-1,5 hodiny.

Hotový sušenkový koláč vyjměte z trouby a přeneste na dřevěné prkénko.

Nechte to odpočívat 8 hodin. Po uplynutí času rozkrojte sušenku na polovinu.

Na dno sušenkové kůry natřete meruňkový džem. Poté přikryjte džemem druhou polovinou sušenkového dortu.

Vrch a boky dortu vymastíme meruňkovým džemem. Hořkou čokoládu na polevu rozpustíme ve vodní lázni.

Poté nalijte mléko a dobře promíchejte. Poté přidejte máslo a míchejte do hladka.

Nalijte čokoládovou polevu na horní a boční strany dortu, ochlaďte a podávejte.

2. Dort „Polibek černocha“

Složení:

✓ vejce 4 ks.

✓ cukr 2 šálky

✓ máslo 100 g

✓ kefír 2 sklenice

✓ kakao 100 g

✓ soda půl čajové lžičky

✓ mouka 2 šálky

✓ vanilka

✓ máslo na smetanu 200 g

✓ kondenzované mléko 1 plechovka

✓ ořechy (volitelně) 1 šálek

✓ čokoláda 200 g

Příprava:

Uplatněte sódu v kefíru. Vejce dobře rozšlehejte s cukrem, přidejte rozpuštěné máslo (již vychlazené), kefír se sodou, kakao, vanilku a mouku.

Nalijte těsto do vymastené nádoby s vysokými stranami a pečte do měkka.

Připravenost dortu zkontrolujte pomocí dřevěné tyčinky (pokud je tyčinka, kterou byl dort propíchnut, suchá, pak je hotová).

Vyjměte vychlazený koláč z formy, rozkrojte ho podélně na 2–3 kusy a potřete krémem, každý koláč posypte ořechy na krém.

Nahoře může být dort pokrytý čokoládovou polevou (na polevu rozpustíme tmavou čokoládu ve vodní lázni) nebo vymastíme krémem a posypeme ořechy.

Vložte koláč do ledničky.

Pokračování na další straně