Sousedi se jim smáli, teď závidí. Nájemníci si v paneláku vyrábí vlastní elektřinu

Energetická krize se nyní projevuje vysokými cenami elektřiny a plynu pro spotřebitele. Nájemníci bytového bloku si s nárůstem cen poradili po svém.

Nájemníci bytového společenství na ul. Śląska 12 ve Szczytně (warmińsko-mazurské vojvodství) se nárůstu tepla a elektřiny nebojí. Jejich budova je jediným blokem v Polsku, který se stal energeticky soběstačným. Ta sama vyrábí elektřinu a teplo pro své obyvatele.

Když začali, sousedi se jim smáli a klepali jim na čelo. Řekli, že o to přijdou. Nyní počítají ušetřené peníze. Za topení neutratí ani korunu a kdo ví, jestli začnou vydělávat.

A vše začalo před osmi lety, kdy se odpojili od uhelné kotelny a nainstalovali speciální čerpadla, která využívají přírodní teplo z podzemí.

Kotelna, která vytápěla jejich panelák, je obtěžovala neustálým zvyšováním cen za vytápění budovy. V roce 2013 jim za vytápění budovy platili více než 600 tisíc korun) . Nyní, po letech, jim za komíny, jež přiléhají k fasádě jejich bytového domu, platí energetická společnost.

Pokračování na další straně