Matky kosatky živí své syny po celý život, ale jejich dcery jsou nezávislé

Studie kosatek v severním Pacifiku odhaluje, že matky „přinášejí celoživotní oběti“ pro své syny. Odchov syna značně snižuje šance kosatky na další porod v budoucnu. A zdá se, že energie potřebná ke krmení synů ohrožuje jejich zdraví.

„Matky obětují jídlo a energii,“ vysvětluje profesor Darren Croft z University of Exeter.

Kosatky zůstávají po celý život úzce spjaty se svou rodinou. Ale zatímco mladé samice se v dospělosti osamostatňují, samci jsou závislí na svých matkách – dokonce požadují podíl na potravě, kterou jejich matky uloví.

Profesor Croft to popsal jako „nový pohled do složitého sociálního a rodinného života těchto úžasných zvířat“.

Desítky let trvající studie byla publikována v časopise Current Biology, je součástí pokračující mise studie rodinného života kosatek.

Foto: Centrum pro výzkum velryb

Studii provedlo Centrum pro výzkum velryb (CWR), které už více než 40 let sleduje život populace kosatek.

Od roku 1976 provádí Orca Research Center kompletní sčítání populace kosatek, což umožňuje biologům provádět vícegenerační studie, jako je tato – stanovení důležitého sociálního chování a rodinných vazeb, které mají přímý dopad na přežití zvířat.

Pro účely této studie vědci zkoumali životy 40 samic kosatky v letech 1982 až 2021 a zjistili, že u každého žijícího syna byla šance matky vychovat do jednoho roku života další mládě poloviční.

„Náš předchozí výzkum ukázal, že synové mají větší šanci na přežití, pokud je jejich matka nablízku,“ vysvětluje doktor Michael Weiss z University of Exeter a Centra pro výzkum velryb.

foto: Public Domain Pictures

článek pokračuje na další stránce..