9 NEJHROZNĚJŠÍCH LÉKAŘSKÝCH EXPERIMENTŮ V DĚJINÁCH LIDSTVA: TOTO si ani neumíte představit!

Rozvoj medicíny často znamená více zachráněných životů . Aby však někteří vědci dosáhli nových objevů, zapomínají na základní etické principy.

Zdá se, že někteří vědci se ve jménu vědy rozhodli, že cíl světí prostředky. Představujeme vám devět lékařských experimentů, které do značné míry odporují nejen Hippokratově přísaze , ale i některým dalším morálním zásadám.

  1. Tři identičtí cizinci

Během 60. a 70. let minulého století provedli psychologové Peter Neubauer a Viola Bernard tajný experiment, který zahrnoval oddělení dvojčat hned po narození a jejich odeslání do pěstounských rodin. Cílem experimentu bylo zjistit, jak moc může genetika a výchova ovlivnit utváření chování a osobnosti. Experiment financoval Národní institut duševního zdraví v USA a oběťmi byli tři – Robert Saffron, Eddie Galand a David Kelman.

Tajný experiment vyšel na povrch, když se tři bratři zcela náhodou setkali v roce 1980. Jejich fyziognomie byla příliš podobná, což okamžitě vzbudilo podezření a potvrdilo skutečnost, že jsou pokrevní příbuzní . Brzy však byly odhaleny hrozné důsledky jejich odloučení. Všichni tři trpěli v určité fázi svého života depresí a úzkostí. Je také zajímavé, že když spolu mluvili, řekli, že mají bratry .

O jejich neobvyklém osudu byl natočen film „ Tři identičtí cizinci“ , který měl nedávno premiéru na „ Festivalu Sundance“ . Bohužel byli přítomni pouze Robert a David.

Eddie Galand si po dlouhém boji s depresemi vzal život ve věku 33 let a zanechal po sobě manželku a dceru.

Zajímavostí je, že Peter Neubauer a Viola Bernard neprojevili žádnou lítost ani hanbu kvůli svému hlubokému přesvědčení, že pro děti udělali dobrou věc a dali jim možnost individuálně rozvíjet svou osobnost .

2. Nacistické lékařské experimenty

Některé z nejznámějších lékařských experimentů všech dob provedl během druhé světové války Josef Mengele, člen Hitlerových jednotek SS a lékař v táboře Osvětim. Mengele vybral dvojčata z vlaků, které přivážely vězně tábora , aby je dále využil pro experty, jejichž cílem bylo prokázat teorii rasové nadřazenosti Árijců . Mnoho účastníků během experimentu zemřelo.

Kromě toho, že Mengele sbíral oči svých mrtvých „pacientů“, využíval vězně tábora také k experimentům s infekčními nemocemi, chemickými zbraněmi a letectvím. Velké množství zadržených také podstoupilo experimentální sterilizaci . Jedné ze zadržených byla chirurgicky odstraněna prsa , aby lékaři mohli určit, jak to vypadá, když dítě zemře hlady. „Pacientka“ svému dítěti píchla smrtelnou dávku morfia, aby dítě netrpělo.

Někteří z lékařů, kteří prováděli tyto a podobné experimenty, byli stíháni po druhé světové válce, zatímco Mengele uprchl do Brazílie, kde v roce 1979 zemřel na infarkt.

Pokračování na další straně