Chorvatské ceny na dovolenou vystřelily nahoru – rodina zaplatí za týden majlant

Podle současných trendů lze očekávat, že letošní turistická sezóna v Chorvatsku bude nejúspěšnější v historii, což se samozřejmě projevuje i na cenách. V populárních lokalitách se cena týdenní dovolené u moře pro rodinu čtyř minimálně vyšplhá na tisíc eur. I když některá letoviska nabízejí slevy, návštěvníci stále pocítí obecné zdražování.

Dříve bylo Chorvatsko považováno za cenově dostupnou dovolenkovou destinaci pro české turisty, ale to již neplatí. Podle deníku Slobodna Dalmacija se ceny za týdenní ubytování pro čtyřčlennou rodinu pohybují okolo 450 eur (více než 10 a půl tisíce korun) již v předsezóně. V dubnu však většina českých turistů na Jadranu necestuje.

Podle Daniela Radety ze sdružení nájemníků v Zadaru zaplatíte v hlavní sezóně za apartmán pro čtyři osoby v Dalmácii alespoň 80 eur denně, dokonce i na místech jako Vir, kde je k dispozici mnoho ubytovacích možností. V Zadaru jsou ceny již vyšší a na ostrovech se k ceně musí připočítat náklady na dopravu, které mohou být velké.

Lokality jako ostrov Vis, Dubrovník, Hvar, Opatija, Rovinj nebo Split jsou mezi velmi drahými destinacemi v Chorvatsku. Pokud by se čtyřčlenná rodina chtěla zde ubytovat po dobu sedmi dní, měla by počítat s minimálními náklady v hodnotě tisíc eur, což odpovídá přibližně 23 tisícům korun. Tato částka zahrnuje náklady na ubytování, pohonné hmoty, veřejnou dopravu, zmrzlinu nebo kávu. S pravidelným stravováním v restauracích by náklady byly ještě vyšší.

článek pokračuje na další stránce..