Cítí se jako v Černobylu: Zvířata umírají, lidé mají krev ve stolici. Nebojte se, vzkazují jim úřady

Nejzávažnější pro lidské zdraví je právě vinylchlorid, který je oficiálně veden jako karcinogen a používá se k výrobě plastů PVC. Expozice jím má účinky na centrální nervový systém, zatímco chronická expozice prokazatelně způsobuje poškození jater, včetně vzácné formy rakoviny jater.

Vinylchlorid neměl při vykolejení uniknout, ale hrozilo, že vagóny s ním explodují, což zvyšovalo hrozbu zásahu šrapnelů a vzniku toxických výparů. Proto společnost, jejíž vlak patřil Norfolk Southern, požádala stát Ohio o povolení ke kontrolovanému „spálení.“

Podle guvernéra státu Mikea DeWinena si musela společnost vybrat mezi „dvěma špatnými možnostmi“.

Podle portálu Axios se při hoření se vinylchlorid rozkládá na chlorovodík a fosgen. Právě druhý jmenovaný byl používán během první světové války kvůli své jedovatosti jako dusivá látka.

Toxická polévka

Erik D. Olson, hlavní strategický ředitel Rady ochrany přírodních zdrojů pro Washington Post uvedl, že všechny tyto látky představují nebezpečí při vdechování.

„Celá věc připomínala toxickou polévku,“ řekl Washington Post David Masur, výkonný ředitel advokační skupiny PennEnvironment. „Připadá mi to trochu jako ze sci-fi filmu, když vám řeknou, že jedním z uvolněných vedlejších produktů je přípravek, který jsme použili proti našim nepřátelům v první světové válce,“ dodal s odkazem na fosgen.

článek pokračuje na další stránce..