El Niño se řítí na Evropu, nese „apokalyptické změny“. Zjisti předpověď

Ilustrační foto, Unsplash/Matt Palmer, Max Larochelle
Ilustrační foto, Unsplash/Matt Palmer, Max Larochelle

El Niño, meteorologický jev, se vyskytuje v pravidelných intervalech přibližně každých 8 až 10 let. V roce 2016 se na Slovensku objevil a byl označen jako nejteplejší rok v celosvětovém měřítku. Tento jev je způsoben zejména výrazně vyšší teplotou oceánů. Tato zvýšená teplota oceánů pak ovlivňuje atmosféru, umožňuje stoupání vzduchu bohatého na vlhkost a vytváření dešťových bouří, jak vysvětluje BBC na svém webovém portálu.

Důsledkem El Niña jsou i klimatické změny, které se v současné době projevují v dramatičtější podobě. Existuje obava, že průměrná teplota vzduchu se poprvé v historii může zvýšit o více než 1,5 °C, což je považováno za kritický bod. Tento nárůst teploty by zvýšil riziko extrémních jevů, jako jsou záplavy, sucho, požáry a nedostatek potravin.

Co se týče Česka a Slovenska, aktuální předpovědi naznačují zvýšení průměrné teploty o jeden stupeň Celsia během letních měsíců. Průměrné teploty by měly být o 0,5 až 1 °C vyšší než dlouhodobý normál. Nicméně prognózy se liší. Portál Accuweather očekává teplé léto, ale ne extrémně horké s malými odchylkami od normálu.

článek pokračuje na další stránce…