Kuchařství první republiky představuje fascinující část naší gastronomické historie, která je charakterizována neuvěřitelnou rozmanitostí chutí a tradic. Období mezi dvěma světovými válkami bylo plné objevů a inovací v gastronomii.
První republika byla obdobím, kdy se místní suroviny míchaly s exotickými dovozy způsobem, který by zaujal a možná i zmátl moderní chuťové buňky. V luxusních salónech a útulných kuchyních byly jídelní lístky plné sofistikovaných pokrmů, které kombinovaly domácí i dovezené suroviny.
Tyto podniky se proslavily svými exotickými nabídkami, jako byly telecí karbanátky s husími játry nebo španělská telecí kýta s jemnou sardelovou nádivkou, které byly daleko od jednodušších jídel dostupných v průměrných domácnostech. Naopak běžné kuchyně té doby byly spíše prosté a na jejich jídelních lístcích dominovala jídla jako šunkové a knedlíky s vajíčkem, bramborové placky a nudle s mákem. I když některá z těchto jídel jsou populární dodnes, jiná, jako zeleninový puding nebo borůvková polévka, se z velké části vytratila z paměti.
článek pokračuje na další stránce…